Σταθερή η πορεία της πανδημίας, με τάση ήπιας μείωσης
Για σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τάση μείωσης, αν και με εξαίρεση ορισμένες περιοχές, έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι παρατηρείται επίσης μείωση των εισαγωγών στο σύστημα Υγείας, ωστόσο η εικόνα στις ΜΕΘ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων, δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα.
Γιατί δεν «άνοιξαν» τα σχολεία
Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί την παράταση της άρσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Όπως τόνισε, παρότι η θέση της Επιτροπής παραμένει σταθερή ότι η εκπαίδευση έχει προτεραιότητα και ότι τα σχολεία δεν επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού, εντούτοις οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας θα επέφερε η επαναλειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμένη εικόνα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, και δεδομένου του μικρού χρόνου μέχρι τις γιορτές, στηρίχθηκε η εισήγηση της Επιτροπής και επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τα Θεοφάνεια.
Μαγιορκίνης: Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των κρουσμάτων
Για μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μίλησε και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε ότι η συρρίκνωση ήταν μικρότερη από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες.
Αναφερόμενος στην εικόνα που εμφανίζουν Αττική και Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι και στις δύο περιοχές ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στην Αττική μάλιστα καταγράφει μικρή επιβράδυνση της μείωσης, κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε ταχύτερη μείωση, κατά 25%, με το επιδημιολογικό φορτίο ωστόσο εκεί να παραμένει σαφώς υψηλότερο από ό,τι στην Αττική.
Γενικά στη χώρα, όπως σημείωσε ο Καθηγητής, το επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου βρίσκεται στο επίπεδο των αρχών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν ισχύει το ίδιο για το επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά μας ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας της χώρας.
Προειδοποίησε δε ότι το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν η χώρα ξαναπεράσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι στη σημερινή ενημέρωση δεν συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφού τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα κατέστησαν αναγκαία την παρουσία του στο Κέντρο Επιχειρήσεων.