Ακόμη και στο editorial των Finacial Times γίνεται λόγος για την χρεωκοπία της Ελλάδας, ενώ ο τίτλος του είναι «Η τραγωδία στην Ελλάδα είναι δικό της δημιούργημα».
Ο συντάκτης μέσα από το κείμενο του καταδεικνύει τα «παράλογα» της ελληνικής κοινωνίας, την ανικανότητα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ αναφέρει ότι η τρόικα δε θα δώσει την επόμενη δόση μέχρι τον Δεκέμβριο και εφόσον λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα ακολουθείται κατά γράμμα…
«Αρχές Οκτώβρη ξεμένουν από ρευστό»
«Η Αθήνα θα ξεμείνει από μετρητά στις αρχές Οκτωβρίου, αν η επόμενη δόση του δανείου διάσωσης δεν εκταμιευθεί.
Όμως, δεν έχουν προγραμματισθεί πληρωμές σε ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το Δεκέμβριο.
Οι εγχώριες τράπεζες αναμφισβήτητα θα μετακυλήσουν τα μικρά ποσά των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του δημοσίου που «ωριμάζουν» τους επόμενους μήνες. Τα θύματα των κενών ταμείων, δεν θα είναι οι αγορές ομολόγων, αλλά οι Έλληνες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι.
Την ευθύνη για αυτούς φέρει η κυβέρνηση και μόνο» σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Η τρόικα μπορεί να απειλήσει με άρνηση της βοήθεια για τρεις μήνες, αν η Αθήνα αθετήσει της υποσχέσεις της. Αν το ελληνικό κράτος σταματήσει την καταβολή των μισθών και των συντάξεων, θα είναι μια τραγωδία – για την οποία όμως ευθύνεται η Ελλάδα… Η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να αντιμετωπίσει την αλήθεια».
Ελλάδα…κράτος Δημοσίου
Η αλήθεια είναι, συνεχίζει το άρθρο, ότι «οι Έλληνες είναι χωρισμένοι σε αυτούς που επωφελούνται από τη δυσλειτουργία του κράτους- σε προστατευμένες, «κλειστές» και αδρά αμειβόμενες θέσεις του Δημοσίου και όλους τους υπόλοιπους που πληρώνουν το κόστος των προνομιούχων και τώρα δέχονται το μεγαλύτερο μερίδιο της λιτότητας».
«Ο πόνος της Ελλάδας δεν προέρχεται απ’ έξω, αλλά καλλιεργείται στους κόλπους του πολιτικού σώματος», υπογραμμίζει και καταλήγει:
«Η Ελλάδα μπορεί μόνο να διασωθεί από έναν ηγέτη που δε θα διστάσει να συγκρουσθεί (με τα συμφέροντα) και να συμπαραταχθεί με τους μη προνομιούχους…».