Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες, καθώς έχουμε μπροστά μας δύο ακόμη μήνες με χειμωνιάτικο καιρό “και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα”, σημείωσε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή στην επικράτεια υπολογίζεται πως υπάρχουν 8,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων 2 χιλιάδες στην Αττική και 1.600 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
“Θα περάσουν ακόμη αρκετοί μήνες πριν την ανοσία” υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. Δυτική Αττική, Έβρος, Κοζάνη, Πιερία, Λάρισα, Ροδόπη εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο.
“Το δεύτερο κύμα μας έμαθε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός. Πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και πόσο αργά επέρχεται η μείωση” τόνισε.
Όπως είπε, ακόμη κι αν βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός, η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι καθοριστικής σημασίας. Σημείωσε πως ακόμη και σήμερα το91% κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες στη Θεσσαλονίκη, ενώ 2,500 ασθενείς τα πέρασαν τα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 48 έτη και 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώθηκαν κατά 50% οι εισαγωγές στο νοσοκομεία. Κατά 10% είναι μειωμένες οι διαγνώσεις στην Αττική σε σχέση και την προηγούμενη εβδομάδα και ο ρυθμός μετάδοσης είναι στο 0,8. Στη Θεσσαλονίκη, οι νέες διαγνώσεις είναι λιγότερες κατά 30% και ο ρυθμός μετάδοσης στο 0,6.
Τόνισε πως είναι πτωτική πορεία η πανδημίας στην υπόλοιπη χώρα. Όμως συμπλήρωσε πως και τις ημέρες που ακολουθούν είναι απαραίτητο να τηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα.