Τι είναι τα έξυπνα μέτρα
Η Επιτροπή πρότεινε αυστηρότερο lockdown, αλλά είναι θέμα της πολιτείας πώς θα το μεταφράσει. Να προσέξουμε ο καθένας ατομικά και να δούμε πώς θα περιορίσουμε την έκθεσή μας σε άλλους ανθρώπους
Από την κυβέρνηση εξαρτάται εάν θα επιβληθεί το αυστηρότερο lockdown που πρότεινε η επιτροπή των ειδικών για την ανάσχεση της πανδημίας σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης «έξυπνων μέτρων» τα οποία «θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και να αποδέχονται τους περιορισμούς».
Εξηγώντας τι εννοεί ως «έξυπνα μέτρα», η επιδημιολόγος διευκρίνισε: «Υπάρχει δυνατότητα να ξέρουμε που υπάρχει κίνηση. Αν μπορούσαμε να ενημερώσουμε σε ποια πάρκα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και που δεν υπάρχει συρροή. Να ανακοινώνεται ανά μισή ώρα ότι μπορούμε να κινηθούμε στην τάδε παραλία ή στην τάδε περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνουν και οι δήμοι. Για να μπορούμε να αισθανόμαστε καλά».
Συμπλήρωσε δε ότι «να σκεφτούμε πως θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένεια μας. Η πρόληψη δεν αφορά πλέον μόνο τον κορονοϊό. Πρέπει να αφορά την ψυχική υγεία, την παχυσαρκία.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τα μέσα Μαρτίου θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο «υπό όρους», τονίζοντας ότι πρέπει «να τεθεί το θέμα της δωρεάν χορήγησης αποτελεσματικών μασκών σε όλους τους εργαζόμενους».
Επιπλέον, δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, επίσης με χορήγηση αποτελεσματικών μασκών.
Ταυτόχρονα, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει να διερευνυθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ καθώς δημιουργείται συνωστισμός σε αυτά.
«Να ανοίγουν νωρίτερα, να κλείνουν αργότερα. Είναι δύσκολο, αλλά τι να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξει λύση. Μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι διασποράς και ότι οι εργαζόμενοι είναι σε υψηλό κίνδυνο». Πρότεινε μάλιστα οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα.
Σχετικά με τα εμβόλια που τέθηκαν σε καραντίνα λόγω της βλάβης στο ηλεκτρικό του Κέντρου Υγείας Αθηνών, υποστήριξε ότι έπρεπε οι ιθύνοντες να βγουν και να εμβολιάσουν με αυτά άστεγους και χρήστες ώστε να μην πεταχθούν. «Δεν θα γλιτώσουμε την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε» επισήμανε.
Τέλος, αναφορικά με το γεγονός, ότι αρκετά παιδιά πλέον νοσούν βαριά από κορονοϊό, είπε ότι «όταν έχουμε μεγάλο αριθμό παιδιών που εκτέθηκαν, κάποια από αυτά θα περάσουν τη νόσο πιο σοβαρά. Και βρέφη νοσούν, παντού στον κόσμο».