Το σχέδιο για την άρση των μέτρων
Ασφυξία στις ΜΕΘ, αύξηση κρουσμάτων και κυρίως των μεταλλάξεων του ιού απομακρύνουν το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων με την κυβέρνηση να επανασχεδιάζει την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αλλά με… πίστωση χρόνου.
Η εξαιρετικά άσχημη επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζουν την κυβέρνηση να έχει σε ετοιμότητα και νέο σενάριο, καθώς όλα θα κριθούν αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο μια σειρά από παράγοντες -όπως η πολυπόθητη και αναμενόμενη επιτάχυνση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα– προκαλούν μια κάποια αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να ανοίγει ήδη η συζήτηση για μια πιθανή άρση των αυστηρών περιορισμών σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Να θυμίσουμε ότι σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η διασπορά του ιού στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.142 νέα κρούσματα την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, 466 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και έγιναν ακόμα 429 εισαγωγές στα νοσοκομεία σε 24 ώρες. Επιπλέον καταγράφηκαν και 53 θάνατοι εξαιτίας του ιού.
Κρίσιμη εβδομάδα
Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς κρίσιμη: Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 452, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο.
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.
Όπως υποστήριξε, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.
«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.
Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.
Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη κάνει λόγο για ρεκόρ κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Τάχθηκε υπέρ της άποψης να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία ακόμα και μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή στις 16 Μαρτίου, καθώς η δύσκολη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε κι από την ερχόμενη έρχεται η αποκλιμάκωση. «Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη θα φτάσουμε στο πικ των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Η Ματίνα Παγώνη υπεραμύνθηκε της άποψης που εξέφρασε και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν μετά τις 16 Μαρτίου κλειστά τα καταστήματα και τα σχολεία. «Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε.
Όπως εξήγησε, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει δεν θα ξανακλείσει, σημειώνοντας ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».