Τέλος η εισαγωγή με 2, 3, και 4
Ανοδο των φετινών βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στα χαμηλόβαθμα και μεσαία τμήματα, προοιωνίζεται το νέο τοπίο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που διαμορφώνει η επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα ισχύσει από εφέτος.
Τις προτάσεις τους για τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μεταξύ των ορίων 0,8 έως 1,2, που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, μπορούν να στείλουν τα πανεπιστήμια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανταποκριθεί τα περισσότερα Πανεπιστήμια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται στα δύο άκρα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, οι υψηλόβαθμες σχολές έχουν θέσει βάση στο 1,2 και οι χαμηλόβαθμες έστειλαν ελάχιστη βάση εισαγωγής στο 0,8. Στην περίπτωση που κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν στείλει τις απαντήσεις του, θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως στα τμήματα που δέχονταν φοιτητές με 2, 3 και 4, κάτι που εφέτος δεν θα επαναληφθεί.
Οι υποψήφιοι που έμπαιναν με «λευκή κόλλα» αποφοιτούσαν από τα Πανεπιστήμια σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ στόχος είναι τώρα όσοι μπαίνουν στα ΑΕΙ και «πιάνουν» μία θέση ύστερα από συστηματική μελέτη να έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, καθηγητή Γιάννη Βαφειαδάκη «οι φετινές βάσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται στα τμήματα από μία μέση βαθμολογία και επάνω ενώ άνοδος αναμένεται στις βάσεις των χαμηλόβαθμων σχολών».
Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα μείνουν τουλάχιστον 10.000 κενές θέσεις αι αυτές θα αφορούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Οπως λέει ο κ. Βαφειαδάκης δεν έχει να κάνει μόνο με το επίπεδο σπουδών του τμήματος αλλά με την απόσταση του Πανεπιστημίου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γενικότερα τις μεγάλες πόλεις.
Ανακατανομή στα μηχανογραφικά
Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά Πανεπιστήμια. Στόχος είναι να περιοριστούν τα προβλήματα που θα φέρουν οι πολλές κενές θέσεις σε περιφερειακά τμήματα κυρίως χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Παράλληλα, ήδη υπάρχει μείωση των μετεγγραφών, με τον νέο νόμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά εφέτος.
Οσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων εκτιμούν ότι τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου ή και μεμονωμένα τμήματα σε περιοχές της Κρήτης όπως στη Σητεία θα έχουν κενές θέσεις και μικρότερο αριθμό σπουδαστών, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την χρηματοδότηση που θα έχει σχέση με τον αριθμό εισακτέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο αριθμός εισακτέων θα είναι ένα από τα κριτήρια που θα συνδέεται με την χρηματοδότηση καθώς υπάρχει ο αριθμός των καθηγητών αλλά και κριτήρια περιοχών με εθνική σημασία.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2, που θα οριστεί από κάθε τμήμα. Με βάση τα περυσινά δεδομένα, οι κενές θέσεις θα είναι περίπου στις 10.000. Οι θέσεις που θα οριστούν φέτος θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, περίπου 78.000.