Δυσοίωνες προβλέψεις για την πανδημία
Γύρω στο 5% διαμορφώθηκε χθες ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, γεγονός που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τον αριθμό των θανάτων εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθούν στους 9.500 στο τέλος Απριλίου. Όπως σημείωσε, οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ. «Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», επισήμανε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι εάν τα παιδιά και οι γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της Επιτροπής και κάνουν τα self test δύο φορές την εβδομάδα, τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία.
Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δε μας φοβίζει καθόλου και επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των μέτρων. «Δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα και αν είναι δυνατόν διπλή και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή», υπογράμμισε.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα».
Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα είμαστε αγγίξουν τα 3 εκατ., δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.