Πληρώνεται αύριο Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.
Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου.
Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Τι ισχύει για όσους βρίσκονται σε αναστολή
Τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ορίζει διάταξη στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες διατάξεις για την πανδημία.
Τροπολογία που κατατέθηκε απόψε στο νομοσχέδιο ορίζει ότι καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσό του επιδόματος εορτών του Πάσχα, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1.1.2021 έως την 30.4.2021. Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δαπάνη θα είναι ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν καταβληθεί
Αν το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.