Ακατάλληλα για την υγεία μας τρόφιμα είχαν στα ράφια τους δεκάδες σουπερ-μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, catering, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και άλλες επιχειρήσεις.
Αυτό διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενέργησαν τα αρμόδια κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), οι οποίοι επέβαλαν 205 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.759.000 ευρώ.
Τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων, όπως:
– Κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων (π.χ. με περασμένη την ημερομηνία λήξης ή με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες).
– Κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων.
– Κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων.
– Κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.
– Ελλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης.
Οι περιπτώσεις
Σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας, την υποδομή και τον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας, έλλειψη ή ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και HACCP κλπ.
Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 103.000 ευρώ επιβλήθηκε σε υπότροπο επιχείρηση βιοτεχνίας νωπών βουτύρων με έδρα την Αθήνα, στην οποία διαπιστώθηκε η εμπορία και διακίνηση νοθευμένου βουτύρου. Επειδή η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το Δ.Σ. του Φορέα εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό την επιβολή και νέου προστίμου ύψους 200.000 ευρώ και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε υπεραγορά τροφίμων στην οποία διαπιστώθηκαν ουσιώδες αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό, σε βιομηχανία άρτου η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε ορθή χρήση βιοκτόνων φαρμάκων με αποτέλεσμα να μην είναι εγγυημένη η ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων και η δημόσια υγεία, αλλά και σε εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα λόγω παρεμπόδισης και δυσχέρανσης του ελέγχου.
Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις υψηλά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις για κατοχή και διάθεση τροφίμων με παραπλανητική σήμανση. Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση επιχείρησης επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού που διαπιστώθηκε ότι πωλούσε μέλι με την επισήμανση «Μακεδονικό μέλι, Ελληνικό μέλι» ενώ στο καπάκι υπήρχε η αναγραφή «Μίγμα μελιών ΕΝΤΟΣ ΕΕ & ΕΚΤΟΣ ΕΕ». Σε υποκατάστημα υπεραγοράς τροφίμων αντίστοιχα, τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ διαπίστωσαν διάθεση γαρίδων που ενώ ήταν προϊόν απόψυξης έφεραν την επισήμανση «φρέσκιες».
Επιπλέον πρόστιμα για διάθεση ακατάλληλων για διάφορους λόγους προς κατανάλωση τροφίμων, όπως με περασμένη ημερομηνία λήξης, με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες, με ελλιπή σήμανση επιβλήθηκαν σε πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, catering, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ακόμη και σε ιδιωτικές κλινικές.