Τι ισχύει για απεργίες και άδειες
Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η εργασία την ημέρα θα μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες, και να φτάνει μέχρι τις 10, χωρίς ο εργοδότης να πρέπει να πληρώσει υπερωρία, αν αναπληρώσει τις έξτρα ώρες με ρεπό ή μείωση ωραρίου άλλες ημέρες. Αυτό θα γίνεται με συμφωνία μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου.
Την ίδια ώρα, με την ψηφιακή κάρτα για κάθε εργαζόμενο, θα γίνεται σύνδεση του κινητού των εργαζομένων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να καταγράφονται οι υπερωρίες που δουλεύει, ενώ ανώτατο όριο υπερωριών θα είναι οι 150 ώρες.
Για τις Κυριακές, θα μπορούν να αποτελούν πέμπτη μέρα της εβδομάδας, χωρίς έξτρα αμοιβή, και πάλι να αναπληρώνονται με ρεπό, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ακόμη οριστικό, και με τους ειδικούς να θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εταιρίες που θα είναι ανοιχτές την Κυριακή, ενώ για τις απεργίες θα γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως.
Παράλληλα, θεμελιώνεται νέο πλαίσιο για την τηλεργασία, το οποίο περιλαμβάνει:
δικαίωμα «αποσύνδεσης» από τον υπολογιστή
Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού
Online έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
«Οι υπερωρίες δεν καταργούνται με την έννοια ότι δεν υπάρχουν. Δεν πληρώνονται με αμοιβή αν αναπληρωθούν. Αν δεν αναπληρωθούν πρέπει κανονικά να πληρωθούν» σχολίασε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.
«Πέραν των προβλημάτων των μέτρων, απαιτείται μια ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών» πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το μέτρο του ψηφιακού ωραρίου, ειδικότερα στις περιπτώσεις της τηλεργασίας.