Η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου που έχει τοποθετηθεί χρονικά την 15η Μαΐου 2021, βρίσκει τη συνεδριακή αγορά της χώρας σε μεγάλη αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Convention Bureau.
Όπως όλοι θυμόμαστε, σημειώνουν, «η συνεδριακή δραστηριότητα ήταν η πρώτη που ανεστάλη τον Μάρτιο του 2020. Το διάστημα αυτών των 14 μηνών έως σήμερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, πλέον σε απόγνωση. Η εκτιμώμενη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους αγγίζει το 90 %, ενώ παράλληλα έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συνεδριακών διοργανώσεων και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού.
Η συνεδριακή αγορά ασφυκτιά, η ανάγκη για την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι επιτακτική. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αναμένονται για την ασφαλή διεξαγωγή συνεδρίων, είναι απολύτως απαραίτητο να ενσωματώνουν τις προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου, ώστε οι όροι και οι περιορισμοί που επιβάλλουν να καθιστούν τη συνεδριακή δραστηριότητα πραγματικά και ουσιαστικά βιώσιμη.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των επιπτώσεων της κωλυσιεργίας στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης: σεμινάρια ιατρικού κλάδου ήταν αρχικά προγραμματισμένα για το διάστημα 13 – 15 Μαΐου 2021. Υπήρξε πρώτη αναβολή με νέες ημερομηνίες 15 – 17 Μαΐου 2021, μετά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Προχθές ακυρώθηκαν οριστικά, καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή συνεδρίων. Περίπου 2500 διανυκτερεύσεις χάθηκαν από την πόλη, που αναμένονταν να δώσουν μια ανάσα σε μια ασφυκτικά πιεσμένη αγορά.
Για τα ξενοδοχεία της πόλης που παρέμειναν επί μήνες κλειστά, για συνεδριακούς χώρους με μηδενική δραστηριότητα, για όλα τα υπόλοιπα συνδεόμενα με το συνέδριο επαγγέλματα, τα περιθώρια περαιτέρω κλυδωνισμών είναι πλέον μηδενικά.
Υπάρχουν προτάσεις για την ασφαλή λειτουργία των συνεδριακών διοργανώσεων, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας και την υγειονομική ασφάλεια των συμμετεχόντων. Αυτό εφαρμόζεται ήδη σε πολλές άλλες πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ενώ στην περίπτωση των συνεδρίων, ισχύει πληθώρα συμπληρωματικών διατάξεων που αφορά στην εγγραφή και την παρουσία των συμμετεχόντων, για την τήρηση των οποίων υπάρχει ομάδα στο χώρο από την πλευρά του διοργανωτή αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
Σε ανταγωνιστικές Ευρωπαϊκές χώρες που πλήρωσαν πολύ ακριβό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, η συνεδριακή δραστηριότητα έχει ήδη μπει σε τροχιά επανέναρξης. Στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το Meeting Incentive Summit με 310 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, που ακολούθησαν αυστηρό πρωτόκολλο, ενώ στην Ιταλία έχουν ήδη ανακοινωθεί τα αντίστοιχα για συνέδρια και εκθέσεις από τον εθνικό επαγγελματικό φορέα.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου απευθύνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση για γρήγορη ανακοίνωση ασφαλών και βιώσιμων ρυθμίσεων για τη λειτουργία του πιο δυναμικού κομματιού της τουριστικής αγοράς της χώρας που προς το παρόν βρίσκεται σε πλήρη ακινησία και γι’ αυτό σε πραγματική απόγνωση», καταλήγουν οι δυο ενώσεις.