«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο -Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα»
«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα» τονίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Κεντρικός ομιλητής νωρίτερα στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στα Προπύλαια ήταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός της εργοδοσίας απαντώνται με ένα μονάχα τρόπο: Όλοι στο δρόμο! Όλοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν!»
Είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας. Στο χρόνο εργασίας. Από εκεί δηλαδή που ξεκινά και τελειώνει αυτό που καθορίζει: πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε, πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς, αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά».
«Γιατί τί άλλο περιμένει κανείς να συμβεί αν επεκταθεί η εργάσιμη μέρα στις 13 ώρες;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι η δίψα των εργοδοτών για κέρδη δεν έχει όρια, προσθέτοντας ότι «η αμέριστη, ολοκληρωτική στήριξη σε όσα παράγγειλε ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις δεν φαίνεται μόνο στα μέτρα που σμπαραλιάζουν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και γι’ αυτό η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε απεργοκτόνους νόμους, προσθέτει σε αυτό το έκτρωμα και τα απαραίτητα μέτρα για να τσακίσει ακόμη και την παραμικρή αντίδραση».
Όπως εξήγησε «Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θα απολύονται. Κι αν ακόμη η απόλυση κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια, με ένα δυο μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση δεν θα βλέπεις τη δουλειά ούτε με τα κιάλια. Η απεργοσπασία όχι μόνο θα επιτρέπεται αλλά θα επιβάλλεται. Κι όποιος τολμήσει να περιφρουρήσει το ιερό δικαίωμα στην απεργία, αυτό που ξεχώρισε τον εργάτη από το δούλο, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Μα ακόμα και κει που κανείς δεν θα θέλει να μπει για δουλειά θα επιβάλλεται το ένα τρίτο των εργαζομένων να είναι λέει «προσωπικό ασφάλειας».
Επισήμανε ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται τώρα γιατί «στην έξοδο από την πανδημία θα φανεί αυτό που κρυβόταν και είχε ξεκινήσει και πριν από αυτήν. Η νέα, ακόμη πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αυτή που έφερε η νέα μπάζα από τα κέρδη των τελευταίων 8 χρόνων, το ξεζούμισμα του λαού και παράλληλα η αδυναμία των μονοπωλίων να βρουν κάπου να τα επενδύσουν για να βγουν και νέα υπερκέρδη. Τώρα χρειάζονται περισσότερο από παλιότερα να χτυπήσουν το μισθό μας, να αυξήσουν τα ωράρια, να μας έχουν στην κυριολεξία όπως, όποτε και όσο θέλουν στη δουλειά, ή αντίστοιχα στην ανεργία, ή ακόμα καλύτερα κάπου ανάμεσα, μισοαπασχολούμενους, μισοάνεργους. Γιατί τώρα χρειάζονται να τεντώνουν τη δουλειά μας κατά το πώς αυτό θα αποφέρει το μέγιστο από τα κέρδη που θέλουν».
«Να γιατί σήμερα, να γιατί τώρα χτυπούν τα δικά μας ιερά και όσια. Το 8ωρο και μαζί το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε. Να γιατί φέρνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών μας στα Συνδικάτα. Να γιατί θέλουν τα σωματεία να παίζουν το ρόλο του πλασιέ όλων των εργοδοτικών επιλογών. Να γιατί σιχαίνονται όποιον αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό αυτό βάρβαρο σύστημα και τους εκφραστές του» πρόσθεσε.
«Είναι σαφές ότι είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία» είπε ο Ν. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στο οπλοστάσιό της την καταστολή την οποία οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται, ενώ μαζί της η κυβέρνηση έχει «και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν».
Στήριγμα της κυβέρνησης και των εργοδοτών η ηγεσία της ΓΣΕΕ
«Κυβέρνηση και εργοδότες έχουν μαζί τους όλα τα στηρίγματά της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα» πρόσθεσε σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η «περίφημη ηγεσία της ΓΣΕΕ που επέβαλαν τα ΜΑΤ αυτής της κυβέρνησης πριν ένα χρόνο, χτες μόλις έβγαλε ένα πρώτο σχόλιο για το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ εδώ και μήνες έλεγε γελοίους όσους οργανώναμε απεργίες για να μην κατατεθεί. Αλλά και ίδιο το σχόλιό της είναι ενδεικτικό. Με την έναρξη της διαδικασίας Δημόσιας Διαβούλευσης, όπως λέει, θα παρουσιάσει -με τη συνδρομή των νομικών και του Ινστιτούτου Εργασίας- τη λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις. Λες και χρειάζεται κανείς νομικές ή άλλες επιστημονικές γνώσεις για να διαπιστώσει τί θέλει να κάνει η κυβέρνηση για να απαντήσει».
Υπογραμμίζοντας «κάτω τα χέρια από το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», είπε ότι στα «ψελλίσματα, φύλλο συκής, της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για αγωνιστική δράση που θα αποφασίσουν τα όργανα», «τα πραγματικά όργανα, έχουν αποφασίσει εδώ και μήνες. Γι’ αυτό απεργήσαμε στις 26 Νοέμβρη. Γι’ αυτό απεργήσαμε στις 6 Μάη. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Γι’ αυτό και θα σηκώσουμε όλο τον κόσμο στο πόδι απέναντι στα εγκλήματα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες».
Καλώντας σε ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις και απεργίες ο Ν. Παπαγεωργίου τόνισε «Το δικό μας ευαγγέλιο είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και η διεκδίκηση 7ωρου με 5 μέρες δουλειά τη βδομάδα. Με αυξήσεις στους μισθούς για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς».
«Κάθε άλλη συζήτηση Κωστή Χατζηδάκη, νεκροθάφτη των εργασιακών μας δικαιωμάτων απορρίπτεται. Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα» τόνισε.
Ο Ν. Παπαγεωργίου επίσης υπογράμμισε ότι «τα Συνδικάτα όχι μονάχα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό αλλά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων παίρνοντας πρωτοβουλίες, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα».
Στο συλλαλητήριο μίλησαν ακόμα οι Ηλίας Σιώρας γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Δούκας εργαζόμενος στο ΣΕΠΕ, Γιώτα Ταβουλάρη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Χαρά Μαρούλη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.