Ανοδική τροχιά διέγραψαν οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Ενδεικτικά στη Μεσσηνία το κιλό έφτασε να πωλείται έναντι 3,30 ευρώ, στη Λακωνία 3,25ευρώ και τα Χανιά στα 3,10 ευρώ.
Η παραγωγή για την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται στους 275.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές από τον Οκτώβριο 2020 ως τον Μάρτιο 2021 «βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο και έχουν φθάσει περίπου τους 100.000 τόνους», σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Ανάδειξη και αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου»
Στο μεταξύ, μιλώντας σε εκδήλωση για το ελαιόλαδο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός έθεσε ως βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου «την ανάδειξη και αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προστιθέμενης αξίας και την διασφάλιση διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, για την προστασία των συμφερόντων παραγωγών και καταναλωτών».
Χαρακτηρίζοντας το ελαιόλαδο «χρυσό της ελληνικής γης», ο κ. Σπ. Λιβανός αναφέρθηκε στις δύο ομάδες εργασίας που συστάθηκαν στο Υπουργείο, μία για το ελαιόλαδο και μία για την ελιά με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της αγοράς και ειδικών.
«Οι επιτροπές θα δουλεύουν παράλληλα, αλλά συνάμα συνεκτικά, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και χρονοδιαγράμματα για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε την εθνική μας στρατηγική δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, διορθώνοντας λάθη και αλλάζοντας κακές νοοτροπίες του χθες», επισήμανε.