Ανησυχία για τις παρενέργειες
Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca και έχει πάει καλά, πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση.
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αναφορικά με τη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
Η ανοσία που έχουν χτίσει γρήγορα θα μειωθεί αν μείνουν μόνο με την πρώτη δόση. Θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους και να πάνε να κάνουν τη δεύτερη δόση», σχολίασε ο κ. Μανωλόπουλος.
«Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει την επιστήμη. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μανωλόπουλο. Πρέπει οπωσδήποτε όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη δόση. Η πρώτη δόση δε δημιουργεί ανοσία πάνω από 30%. Τα δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες στη δεύτερη δόση είναι 1 περιστατικό στο ένα εκατομμύριο. Το εμβόλιο της AstraZeneca έδειξε ότι είναι ανθεκτικό και στην ινδική μετάλλαξη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας για το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Έχουμε ανοίξει τα σύνορά μας και θα έρθει πολύς κόσμος. Οφείλουμε να έχουμε χτίσει το υψηλότερο τείχος ανοσίας. Το εμβόλιο είναι πράξη αλληλεγγύης προς τις ευπαθείς ομάδες, τους ευάλωτους», είπε από την πλευρά του ο κ. Τζουβελέκης.
«Το κυριότερο σύμπτωμα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει είναι να πονάει ο θώρακας, αν είναι θρόμβωση στα κάτω άκρο μπορεί να είναι πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο. Και φυσικά η δύσπνοια», πρόσθεσε ο ίδιος σχετικά με τις παρενέργειες που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο να αναζητήσουμε ιατρική γνωμάτευση.
«Η πολυπλοκότητα αυξάνεται με τα νέα δεδομένα. Σε λίγο θα έχουμε και άλλα εμβόλια, μαθαίνουμε πράγματα, ακόμα και για τις παρενέργειες. Αφήνουμε τον πολίτη να πάρει αυτά τα δεδομένα και να βγάλει συμπέρασμα. Είμαι της άποψης ότι πρέπει με κάποιο τρόπο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να κατευθύνει τον κάθε πολίτη προς το εμβόλιο που είναι ενδεδειγμένο για τον ίδιο. Τα δεδομένα συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν. Ελπίζω αυτή η εξατομίκευση να αρχίσει να γίνεται», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.
«Για τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αν είμαστε σε ένα χώρο κλειστό και είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, ναι μπορούμε να τις βγάλουμε. Αλλά δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Τζουβελέκης.