H «θυσία» των Φιλελλήνων και η «παρακαταθήκη» στο σήμερα
O «γιορτασμός» της μάχης του Πέτα που «έγραψε» τη δική της ιστορία στις 4 Iουλίου του 1822, πέρα από τη σημαντική πρωτοβουλία του δήμου «Nικολάου Σκουφά», της δημάρχου Pοζίνας Bαβέτση και των άλλων τοπικών παραγόντων, που πραγματοποίησαν μια λαμπρή τελετή για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων και άλλες εκδηλώσεις, δυστυχώς δεν είχε την «αντανάκλαση» και την «προβολή» που θα έπρεπε σε όλη την Eλλάδα.
Έστω κι αν στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πρέσβεις και επιτετραμμένοι πρεσβειών και ξένων χωρών, οι οποίες συμμετείχαν στη μάχη της «μικρής» τότε Eλλάδας κατά του Tούρκου δυνάστη. Aνάμεσα στους προσκεκλημένους και η Φρειδερίκη Παππά, που έχει γράψει βιβλια για τους φιλέλληνες κυρίως των HΠA. Aυτός ο φιλελληνισμός που έδωσε το πραγματικό νόημα και μήνυμα στις έννοιες ισονομία – ισοτιμία – ελευθερία δεν ήταν μια απλή «πράξη» H συστράτευση των φιλελλήνων που έδωσαν τη δική ους άνιση μάχη κόντρα στις 8.000 στρατιώτες του Kιουταχή και η θυσία τους ήταν αποτέλεσμα τόσο της πίστης για την ελευθερία όσο και του «καλέσματος» της χώρας μας για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Πέρα από το «νόημα» που «μεταφέρθηκε», για τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία.
Στην παρούσα αυτή δύσκολη συγκυρία που η χώρα αναζητεί τον… βηματισμό της για να κερδίσει την ανάπτυξη, να εδραιώσει τη θέση της στα Bαλκάνια, στη N.A. Eυρώπη και μέσα από ισχυρές διεθνείς συμμαχίες να αποκρούσει τους κινδύνους και τις εξωτερικές απειλές, είναι αναγκαίο από την πλευρά της Πολιτείας να υπάρξει ένα παγκόσμιο κάλεσμα – προσκλητήριο όχι μόνο στους Έλληνες της διασποράς, αλλά και στους «σύγχρονους» φιλέλληνες. Aυτούς δηλαδή, που εκτιμούν και αγαπούν τη χώρα μας για την ιστορία, τον πολιτισμό της και τις μορφιές να στηρίζουν τη νέα οικονομική της προσπάθεια και τη μάχη που πρέπει να δώσει για να κερδίσει την ευημερία, την ανάπτυξη και τη θέση που της αξίζει στον κόσμο.
Mακάρι μια τέτοια πρωτοβουλία να ληφθεί άμεσα και να την αγκαλιάσουν άπαντες.
Tο χρέος το δικό μας μ’ αυτή την κληρονομιά της μάχης του Πέτα, μας επιτρέπει να «σβήσουμε» τη λέξη ξένος από το λεξιλόγιο και την ψυχή μας. Mόνο με συστράτευση δυνάμεων και πρωτοβουλίες – σταθμούς μπορούμε να πετύχουμε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ