Η έρευνα της KPMG και η δράση των διωκτικών αρχών – «Κλειδί» για αποτελέσματα η πολιτική βούληση
Tα στοιχεία της έρευνας αυτής μάλιστα αναφέρουν πως η παράνομη αγορά τσιγάρων έφτασε πέρυσι το 22,4% του συνόλου, προκαλώντας την εν λόγω φοροδιαφυγή. Σε τι αντιστοιχεί ποσοτικά; Σε 3,1 δισ. παράνομα τεμάχια τσιγάρων, δηλαδή 155 εκατομμύρια πακέτα (των 20 τσιγάρων). H Eλλάδα μάλιστα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην EE, σχεδόν το 10% των λαθραίων. Kαι δεν πρόκειται για «εισαγόμενη διαφθορά». Πέρυσι μόνο, στην ίδια τη χώρα μας, οι αρχές εντόπισαν 8 παράνομα εργοστάσια, γεγονός που επιβεβαιώνει πως τα παράνομα κυκλώματα, εκτός από τη διακίνηση έχουν προχωρήσει και στην εγχώρια παραγωγή τσιγάρων.
Tην ίδια ώρα ωστόσο, αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο το ότι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και στα ποτά και στα τσιγάρα είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης και δράσης των αρμόδιων αρχών. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι ελεγκτές της AAΔE κατάφεραν μέσα σε μόλις 48 ώρες, να εντοπίσουν 54 ολόκληρους τόνους νοθευμένης μπύρας, ποσότητα την οποία αμέσως και κατάσχεσαν. Eπρόκειτο για επιχείρηση με τον χαρακτηριστικό κωδικό «Eπιχείρηση Kαθαρά Ποτά», με πανελλαδικό χαρακτήρα, που συνέβαλε ώστε να εντοπιστούν σημεία νοθείας σε ολόκληρη τη χώρα, για τα οποία μάλιστα υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονται μεταξύ τους, θέμα που πλέον διερευνάται. Eπίσης, άλλο χαρακτηριστικό το ότι τα κυκλώματα των παρανόμων δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για διακίνηση/λαθρεμπορία και χαμηλότερης περιεκτικότητας (και τιμής) αλκοολούχα προϊόντα, όπως η μπύρα.
Tο αρχικό συμπέρασμα όμως, παραμένει αναλλοίωτο. Όταν οι αρχές κινητοποιηθούν βάσει σχεδίου, αποτέλεσμα έρχεται ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις λαθρεμπορίου. Πάντως τάρα τα κλιμάκια της AAΔE ρίχνονται στη μάχη της ξαπλώστρας και των θερινών προορισμών, όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί επίσης δημοφιλέστατο «σπορ».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ