Στο τραπέζι νέα μέτρα για την εστίαση στους τουριστικούς προορισμούς
Στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας βρίσκονται έξι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η ανησυχία είναι έκδηλη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών για το επόμενο διάστημα καθώς ο τουρισμός θα αποτελέσει για την χώρα μας την κύρια βάση της οικονομίας.
Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, Σαντορίνη, Πάρος και Ίος εκπέμπουν sos καθώς έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 την Τετάρτη. Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 878 κρούσματα από 310 το ίδιο διάστημα.
Την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, 55 από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου. Έχουν ακόμη υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη, 56 από 24 στις 7 Ιουλίου, και έχουν 7πλασιαστεί στην Πάρο, 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.
Εκτεταμένο testing
Από σήμερα, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω έξι περιοχές για εκτεταμένο testing. Επιπλέον, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.
Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα επόμενα βήματα
Όπως λένε οι πληροφορίες, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει του ελέγχου, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Κατά τις πληροφορίες, συζητείται η επιβολή περιορισμού του ωραρίου κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και η διακοπή της μουσικής στην εστίαση. Η επιβολή τοπικού lockdown θα είναι η τελευταία επιλογή, τίποτα όμως δεν αποκλείεται.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι πως τα κρούσματα αναβαίνουν, παρά το γεγονός πως απαιτείται μοριακό τεστ ή rapid τεστ, να είναι κάποιος εμβολιασμένος ή να έχει πιστοποιητικό νόσησης για να μεταβεί στη νησιωτική χώρα.
Την ίδια ώρα, ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα νησιά και τα καταστήματα από το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις Κυκλάδες όπου σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της τουριστικής κίνησης.
Παράλληλα, ετοιμάζονται οι υποδομές, έτσι ώστε όσοι επισκέπτονται τα νησιά να επιστρέφουν στην Αθήνα έχοντας στα χέρια τους αρνητικό rapid test.
“Είναι κάτι που έχει απασχολήσει την Επιτροπή μας εδώ και τουλάχιστον δυο- τρεις βδομάδες. Αρχικά είχαμε εισηγηθεί το υποχρεωτικό rapid test στην επιστροφή, όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, για να πας στο νησί, το ίδιο να ισχύει για να γυρνάς από το νησί.
Αυτό φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο να γίνει. Δεν μπορεί, δεν είναι πρακτική λύση ακριβώς γιατί τα νησιά δεν έχουνε τέτοιες δυνατότητες. Συζητήσαμε και πάλι σήμερα ακριβώς με την ανησυχία που έχουμε όλοι για την πορεία της πανδημίας και αυτό που είπαμε είναι ότι θα είναι υποχρεωτικό self test, το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα την ειδική του self test, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδεύουνε και να γυρνάνε πίσω στην Αθήνα”, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.