Προβληματισμένος σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ζητώντας από τους πολίτες, κυρίως τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν.
«Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν το ίδιο και ίσως περισσότερο και από πέρυσι» επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη (27/7).
«Ελπίζει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά μεγάλο, επομένως ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μικρός. Άρα η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί είναι μεγάλη, αλλά είναι λίγοι, και μπορεί το σύστημα υγεία να αντέξει. Στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος βαριά είναι όση και πέρυσι, και ίσως και χειρότερη, με την έννοια ότι η μετάλλαξη Delta μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά από τη νόσο και κυρίως από τη βοριά νόσο και τη νοσηλεία, εξήγησε.
«Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία» είπε.
«Οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό και έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες» επεσήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται» υπογράμμισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», είπε προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».
Αναφερόμενος κλείνοντας στο τέλος της πανδημίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».