Σκληρή μάχη σε Ασμήνιο, Γαλατσώνα, Καστανιώτισσα, Καμάρια
Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.
Χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.
Μάλιστα, εστάλη και σχετικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για να εκκενώσουν το χωριό. “Αν βρίσκεστε στη περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι μάχες μέσα στους καπνούς συντεταγμένα δίνονται σε δύο σημεία για να μην περάσει η φωτιά με κατεύθυνση προς την Ιστιαία ή την Αιδηψό.
Προσαγωγή υπόπτου
Στην προσαγωγή ενός ατόμου προχώρησαν οι Αρχές καθώς θεωρείται ύποπτο για εμπρησμό στο Ασμήνιο της Εύβοιας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι Αρχές εξετάζουν εάν το συγκεκριμένο άτομο έβαλε φωτιά στο σημείο η οποία εξελίχθηκε σε μεγάλη πυρκαγιά. Μάλιστα, νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως βρήκαν γκαζάκια στο δάσος αλλά και ένα αυτοκίνητο να κινείται μέσα στο βουνό.
Σύμφωνα επίσης με το skai η φωτιά έχει φτάσει στο 1-1,5 χλμ. από τα πρώτα σπίτια, ενώ τα πύρινα μέτωπα είναι απρόβλεπτα λόγω των ισχυρών ανέμων.
Καματριάδες
Το μέτωπο στις Καματριάδες που δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι υπό έλεγχο. “Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.
Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα”, σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η φωτιά όμως δεν τέλειωσε. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.
Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα.
Άλλα μέτωπα
Το άλλο κύριο μέτωπο είναι στο τρίγωνο Γερακίου-Γαλατσώνα-Αβγαριά.
Τις πρωινές ώρες δόθηκε μάχη για να μην περάσει μέσα στην Αβγαριά η φωτιά. Οι πολυάνθρωπες δυνάμεις δεν επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία της.
Όμως το μέτωπο από την Γαλατσώνα που κινείται με κατεύθυνση τα Καμάρια συνεχίζει να απειλεί στο βάθος ενός ρέματος που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη του. Απέχει ακόμη αρκετά από κατοικημένες περιοχές.
Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.
Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.
Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.
Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν “θυσιαστεί” και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.
Στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.