Μαύρος Αύγουστος για την χώρα μας αναφορικά με την πανδημία. Ο αριθμός των νεκρών με CoViD-19 παραμένει καθημερινά υψηλός και ο μέσος όρος είναι 19 θάνατοι ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής χάνεται κάθε μια ώρα και 15 λεπτά. Η εικόνα παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση και η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θνητότητα από CoViD-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση: έχει 23,14 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού (μέσος όρος 14 ημερών), όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ECDC.
Χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που την περασμένη εβδομάδα είχαν περισσότερους θανάτους από τη χώρα μας, έχουν πλέον υποχωρήσει στην κατάταξη, με 20,11 και 18,94 νεκρούς αντίστοιχα. Τη χειρότερη θέση έχει η Κύπρος, με 38,29 νεκρούς ανά εκατομμύριο, ενώ ο μέσος όρος 29 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι μόλις 7,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Ελλάδα εμφάνιζε από τον Απρίλιο μία σταθερή μείωση των αριθμό των κρουσμάτων. Έπειτα από το εφιαλτικό τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος, ο αριθμός έγινε τριψήφιος τον Ιούνιο, ενώ των Ιούλιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Τον Ιούλιο, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των θανάτων έγινε τελικά μονοψήφιος.
Στο τέλος του ίδιου μήνα, όμως, ξεκίνησε η νέα “κούρσα” της πανδημίας και αυτό πυροδότησε μία αλυσιδωτή αντίδραση: τρεις εβδομάδες αργότερα οδηγηθήκαμε σε αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και στις αρχές Αυγούστου σε αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των θανάτων…
Αν και δυσάρεστη, είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί (με χρονοκαθυστέρηση) σε αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων και η αύξηση των νοσηλειών οδηγούν (επίσης με χρονοκαθυστέρηση) σε αύξηση των θανάτων.
Το πόσο θα συνεχιστεί η πορεία αυτή, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Στην περίπτωση που συνεχίσουν να αυξάνονται, οι νοσηλείες ασθενών με CoViD-19 θα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία και αυτό θα οδηγεί σε περισσότερους θανάτους.
Αδιάψευστος μάρτυρας της πίεσης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, είναι το στοιχείο της πληρότητας των απλών κλινών και των ΜΕΘ CoViD στα νοσοκομεία της χώρας: στα τέλη Ιουλίου, η πληρότητα των απλών κλινών ήταν 27% (42,11% χθες) και των κλινών ΜΕΘ CoViD ήταν στο 38% (69% χθες).