Προς μίνι lockdown φαίνεται πως βαδίζει και η Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία που φτάνουν στους επιδημιολόγους για το ιικο φορτίο και την άνοδο των κρουσμάτων να είναι ανησυχητικά. Αναμένονται οι εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους που συνεδριάζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι.
Ενδεικτικό είναι πως και οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.
Σε ότι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες.
Σύμφωνα μάλιστα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 2.126 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τι τελευταίο εικοσιτετράωρο τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη.
Εκτάκτως ο Πλεύρης στη Θεσσαλονίκη
Είναι χαρακτηριστικό ότι έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τους δημάρχους και τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr, αύριο το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, ειδικά όμως στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τους 14 δημάρχους για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισαν δήμαρχοι στη Voria.gr, προκειμένου να εξετάσουν τις αιτίες για το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Αττικής, αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σταθερά, χωρίς να υπάρχει βελτίωση.
Το εκρηκτικό κοκτέιλ της Β. Ελλάδας: Χαμηλά οι εμβολιασμοί, ψηλά τα κρούσματα
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. “Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους. Έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας”, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Γώγος είπε ότι “υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού. Στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. (…) Από την άλλη υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησιάς που στηρίζει τους εμβολιασμούς”, είπε.
Αυτή η πραγματικότητα μαζί με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.
Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα εντοπίζονται τα εξής ποσοστά:
– 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
– 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
– 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.
Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη:
– 55,52% με μία δόση και 51,24 με δύο δόσεις.