Τι αλλάζει
Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου υπογράφεται η σύμβαση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη.
Ως το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή, ενός πολιτιστικού πνεύμονα πρασίνου για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει η διοίκηση του δήμου τα αποκαλυπτήρια που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες του μνημείου για τον εθνομάρτυρα του Πόντου, δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη, που έπεσε θύμα του εθνικισμού των Νεοτούρκων.
Το αποκαλυπτήρια του μνημείου , ουσιαστικά σηματοδοτούν την έναρξη των εργασιών, καθώς τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράφουν την σύμβαση κατασκευής του έργου: «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».
Υπενθυμίζεται ότι, στις 27 Αυγούστου εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης Πολεοδομικού Σχεδίου για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Με την έγκριση του ΕΠΣ θεσμοθετείται η χωρική ανάπτυξη της περιοχής επέμβασης ως Μητροπολιτικό Πάρκο με δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτιρίων, στα οποία αντιστοιχούν επιλεγμένες χρήσεις κεντρικών λειτουργιών.
Η Ιστορία του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη έγινε ευρύτερα γνωστή πριν μερικά χρόνια μετά την έκδοση βιβλίου του απογόνου του, Κώστα Καπετανίδη, εγγονού του αδελφού του Νίκου Καπετανίδη, Κώστα Καπετανίδη, με κείμενα από την εφημερίδα του, «Εποχή».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συγγραφέας του βιβλίου, είπε ότι πέρα από τη θυσία για την εθνική υπόθεση, ο αδελφός του παππού του ήταν ένας ατρόμητος δημοσιογράφος. «Δεν φοβήθηκε την λογοκρισία και γι’ αυτό πέθανε, έδωσε μεγάλες μάχες, υπερασπίστηκε όλο το φτωχό λαό, είτε ήταν Τούρκοι, Αρμένιοι και Ελληνες, υπάλληλοι, δάσκαλοι, αγρότες», είπε.
Το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη, έργο του γνωστού γλύπτη Γιώργου Κικώτη, τοποθετήθηκε στην Περιοχή 1 «Η Μνήμη» του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, όπου βρίσκονται δύο ιστορικά κτίρια στρατωνισμού Α2 και Α3 και το κτήριο Β4 που προορίζεται για τη δημιουργία του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Τη δημιουργία του αγάλματος στήριξε η Ομογένεια, οι Ενώσεις Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης και Αθηνών και η Βουλή των Ελλήνων, καθώς και επιχειρήσεις που χορήγησαν χρήματα για τη δημιουργία και τοποθέτησή του στον δήμο Παύλου Μελά -τον συμπαγέστερο σε προσφυγικό στοιχείο δήμο ανά την Ελλάδα.
Στα αποκαλυπτήρια βρέθηκε και ο πρόεδρος της Παμποντιακής ΗΠΑ-Καναδά, Κώστας Τσιφλίδης -ενώ και οι Ελληνες της Γερμανίας, με έναν μαραθώνιο στα social δίκτυα, πήραν και αυτοί ενεργό μέρος στην προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα για το μνημείο. Στις προσπάθειες συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο επιχειρηματίας από τη Ρωσία, οινοποιός, Βαλέριος Ασλανίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ανάπα «Γοργιππία».