Νέο εξώδικο με το οποίο κηρύσσει απεργία-αποχή από τις διαδικασίες παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές/μαθήτριες στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες, κατέθεσε η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν “αναγκαία, γιατί εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση, όπου επιβάλλει τις διαδικασίες της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία και την επιβολή ποινών στους μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν σε αυτές (απουσίες, αποκλεισμός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση)”.
Η ΟΛΜΕ υπενθυμίζει, ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), ούτε να μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες από εκείνες που παρέχουν το διδακτικό τους έργο. Συνεπώς, ανεξάρτητα από την απεργία-αποχή, “δεν υποχρεούνται σε αυτές τις περιπτώσεις να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες”.
Δωρεάν rapid test στους εκπαιδευόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Για “κατάφωρη αδικία” κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σχετικά με τα rapid test που υποχρεούνται να πληρώνουν οι εκπαιδευόμενοι.
Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), επισημαίνει η ΟΛΜΕ, “οι εκπαιδευόμενοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του covid-19, υποχρεούνται στη διενέργεια δυο rapid test την εβδομάδα, με δική τους χρέωση, που είναι μια καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη για άτομα άνεργα ή με πολύ χαμηλό εισόδημα”. Αντίθετα, οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τη διενέργεια self test, τα οποία παρέχονται δωρεάν από το κράτος.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί μεγάλη διαρροή στην παρακολούθηση των μαθημάτων, καθώς όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τα rapid test.
Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ ζητάει για τους εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ που δεν έχουν εμβολιαστεί να ισχύσει η διενέργεια των rapid tests, με δαπάνη του κράτους.
Να ισχύσουν τα περσινά κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες καθηγητών
Να ισχύσουν τα περσινά κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες καθηγητών, ώστε να διδάξουν στα τμήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χωρίς να εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία τους, ζητά η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.
Επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, ότι η κατάσταση είναι “ανησυχητική”, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ “είναι πρακτικά δύσκολο στο σχολικό περιβάλλον να τηρούνται πάντοτε σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας”.
Στο πρόσφατο ΦΕΚ “Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022”) ορίζονται οι ευπαθείς ομάδες μαθητών για τη φετινή σχολική χρονιά, οι οποίες δικαιούνται να ενταχθούν στα μαθήματα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. “Παρατηρείται όμως ότι δεν ορίζονται, στο εν λόγω ή σε άλλο ΦΕΚ, ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες καθηγητών”, καταλήγει η ανακοίνωση.