“Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά”, τόνισε η Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό. “Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί”, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.
Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών είναι καθοριστικό στοιχείο, καθώς προστατεύει τους πολίτες, μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Η μεγάλη διασπορά του ιού είναι εμφανής. Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδας.
“Πρέπει με κάθε τρόπο και θυσία να ανακοπεί αυτή η αυξητική πορεία. Όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους”.
Η κυρία Παπαευαγγέλου επικαλέστηκε βρετανική μελέτη που δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο και αυτοί μπορούν να νοσήσουν. Ως εκ τούτου, χρειάζεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Τις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων, αν τηρήσουμε τα μέτρα.Στους πλήρως εμβολιασμένους η θνητότητα είναι 0,4% στους κάτω των 80 ετών. Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα για τη δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ήδη, έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου και συνίσταται με καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα δοθεί έγκριση για νέο αντιικό φάρμακο από τον ΕΜΑ.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. “Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ προσέχουμε για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό”, κατέληξε.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ. Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.
Όσο βαθαίνει ο χειμώνας, η διαφοροποίηση μεταξύ κρατών με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνεται. “Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε”, ήταν το μήνυμά του.