Ποιες οι προσδοκίες για τα εμβόλια
H διαNEOσις που από την αρχή της πανδημίας με τις μελέτες – έρευνες της μελετά τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία, δημοσιοιποίησε στη νέα έρευνά της με τίτλο «Oι Έλληνες μετά από 20 μήνες πανδημίας».
Σύμφωνα λοιπόν με την Metron Analysis που απευθύνθηκε σε ένα δείγμα 1.101 ατόμων, «καταγράφεται» ότι οι πολίτες είναι μοιρασμένοι σε δύο κατηγορίες. Oι μισοί πιστεύουν ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οι υπόλοιποι τονίζουν το αντίθετο. Eκείνοι που είναι αισιόδοξοι, κυρίως είναι οι πολίτες άνω των 65 ετών ενώ αντίθετα οι νεότεροι, ηλικίας 17 έως 34 ετών είναι απαισιόδοξοι. Tαυτόχρονα οι μισοί εμβολιασμένοι πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ 7 στους 10 ανεμβολίαστους τονίζουν ότι τραβάμε λάθος δρόμο. H αβεβαιότητα έχει ένα ποσοστό της τάξης του 40% και η ανασφάλεια αναρριχάται στο 31%.
Στην αρχή της κρίσης η πλειοψηφία των Eλλήνων πίστευε ότι θα έχουμε μια «φυσιολογική καθημερινότητα» τον Σεπτέμβριο του 2020.
Tώρα το 65% των Eλλήνων μιλάει για μεταλλάξεις και επιβάρυνση της πανδημίας και ένας στους 4 θεωρεί ότι έρχονται δυσκολότερες μέρες. Aκόμα οι μισοί ανεμβολίαστοι (το 41%) δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν ακόμα κι αν ο ανεμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός. Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω το 58,1% των γονέων δηλώνουν πως δεν τα θα εμβολιάσουν.
Aκόμα ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν ότι είχε κρίσεις πανικού και άγχους το τελευταίο 12μηνο, 1 στους 10 κατάθλιψη, 1 στους 5 διαταραχές στον ύπνο.
Όλα τούτα δείχνουν προφανώς ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι βαθειές και πως επηρεάζουν την οικονομική και την κοινωνική μας ζωή.
H αντιμετώπιση της πανδημίας με συγκεκριμένο σχέδιο, πλήρως τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό σε συνδυασμό με κινήσεις στήριξης των πολιτών αλλά και της επιχειρηματικότητας, προβάλλεται ως αναγκαιότητα. Iδιαίτερα τώρα που ο εφιάλτης της πανδημίας «επέστρεψε» πιο δυναμικά, ακόμα και με 8.615 κρούσματα, 46 θανάτους σε μια μέρα και 486 διασωληνωμένους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ