«Καμπανάκι» για την έξαρση των κρουσμάτων την περίοδο των γιορτών έκρουσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι «έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε τουλάχιστον 1.500 θανάτους αλλά και αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, λόγω του κορονοϊού».
Ωστόσο την ίδια στιγμή ο καθηγητής εκτίμησε ότι ότι τα κρούσματα θα υποχωρήσουν.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Αναφορικά με το «υπουργείο θεραπειών», ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε διαχρονικά κορόιδα. Θυμάμαι το νερό του Καματερού, οι πιο παλιοί μου λέγανε τα οικόπεδα του Καραμαρτζούνη που μοίραζε οικόπεδα στην Αττική εν συνεχεία είχαμε διάφορα άλλα τέτοια φρούτα. Περάσαμε εν συνεχεία στο Σώρρα, τώρα έχουμε περάσει στο δικηγόρο ο οποίος έχει φτιάξει ένα ωραίο site και βγάζει λεφτά από τους αδαείς ανεμβολίαστους και τώρα είμαστε στο υπουργειο θεραπειών. Όλα αυτά έχουν σχέση με κύκλους οι οποίοι έχουν ιδιοτελείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους που γίνονται επομένως εμείς τα διαχρονικά κορόιδα καθόμαστε και ακούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Για τα Χριστούγεννα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε: «Δυστυχώς θα πάμε με πάρα πολλούς θανάτους και διασωληνώσεις. Τρέμω και μόνο στη σκέψη τι θα είχαμε χωρίς εμβόλια… Τα Χριστούγεννα θα πάμε δυστυχώς με αυτό το δυναμικό θανάτων, την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι κατά μέσο όρο ήταν 90 επομένως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε κοντά στους 1.500 θανάτους. Τα κρούσματα αρχίζουν και πέφτουν, την περασμένη εβδομάδα είχαμε 550 κρούσματα λιγότερα από την προηγούμενη. Θα συνεχιστεί αυτή η καθοδική τάση».
«Οι θάνατοι προέρχονται λόγω των πολλών κρουσμάτων αφενός και επειδή ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πάνω από 60 ετών που δίνει το 90% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι. Αν δείτε γεωγραφικές κατανομές θνησιμότητας θα δείτε ότι στις Σέρρες πχ έχουμε 300 νεκρούς ανά 100.000 ενώ στην Αθήνα είναι 145 θάνατοι ανά 100.000 και στην Κρήτη 630 θάνατοι ανά 100.000», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε: «Αν αποδειχθεί ότι δημιουργεί ήπια νόσο μπορεί να είναι και η λύση του προβλήματος, μικρή πιθανότητα».