Σε μη βιώσιμα επίπεδα κινούνται πλέον οι τιμές πώλησης των ζωοτροφών και των υπόλοιπων εξόδων παραγωγής, με βασικό παράγοντα και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που βλέπουν τον κλάδο τους να οδηγείται σε μαρασμό λόγω και της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκο Δημόπουλο όλα τα λειτουργικά έξοδα μίας κτηνοτροφικής μονάδας έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Το καλαμπόκι πάει στα 30 με 35 λεπτά. Τα φάρμακα έχουν ανέβει, το πετρέλαιο, τα καύσιμα. Θέλεις να διανύσεις μία απόσταση απλά από το σπίτι σου μέχρι την κτηνοτροφική μονάδα σου και το κόστος αυτό έχει ανέβει κατά 30%. Το ρεύμα επίσης, και το ρεύμα είναι κάτι που το χρειάζεσαι σίγουρα» προσθέτει με νόημα ο ίδιος, ενώ όπως εξηγεί η άνοδος των τιμών βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, που οδηγεί και σε έλλειψη στην αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κο Δημήτρης Ψεμματά,ς δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι το κόστος για τη σίτιση των κοπαδιών τους έχει διπλασιαστεί, με τον φετινό χειμώνα να χαρακτηρίζεται από τους ίδιους, ως ο πιο δύσκολος για κτηνοτρόφους και ζωντανά.Συγκριτικά με πέρσι η τιμή αγοράς του καλαμποκιού από τα 17-18 λεπτά το κιλό εκτοξεύτηκε στα 33-38. Η τιμή της Σόγιας από τα 38-40 στα 60 λεπτά το κιλό. Ίδια η εικόνα και στην αγορά τριφυλλιού, με την τιμή της “μπάλας” χόρτου να έχει επίσης διπλασιαστεί από 5 ευρώ η “μπάλα” στα 12 ευρώ!
«Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, δύσκολα θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν σωστά τα ζωντανά τους» ανέφερε ο πρόεδρος του Κ/Σ Ξάνθης, σημειώνοντας, πως ήδη γίνεται «λελογισμένη χρήση» για να μπορέσουν να «βγάλουν το χειμώνα» και να «βγουν στην άνοιξη». Ήδη ηαύξηση που δόθηκε στην τιμή του γάλακτος και η όποια ωφέλεια αποκόμισαν, απορροφήθηκε όλη από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Ένας εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με το κόστος επίσης να έχει διπλασιαστεί. «Έχω μια μέση κτηνοτροφική μονάδα, πλήρωνα μέχρι πρότινος 400 ευρώ και τώρα καλούμε να πληρώσω 900» είπε ο πρόεδρος της Ξάνθης.
Κατέθεσε, τέλος, τον προβληματισμό του και για τις εξελίξεις, που προδιαγράφονται και για τη νέα χρονιά, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους της Κίνας για την αγορά των ζωοτροφών. «Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε του χρόνου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους, που αγοράζουν και δεν παράγουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές τους» ανέφερε.