Το “πράσινο φως” για χαλάρωση των μέτρων έδωσε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με την εισήγησή τους, επιστρέφουν οι όρθιοι σε μπαρ και εστιατόρια, η πληρότητα στα γήπεδα ανεβαίνει στο 50%, ενώ απελευθερώνονται και πάλι οι σχολικές εκδρομές. Ωστόσο, οι επιστήμονες αποφάσισαν να θυσιαστούν τα καρναβάλια, με στόχο ένα πιο ελεύθερο Πάσχα.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
“Πλέον δεν έμειναν και πολλοί περιορισμοί. Η πλήρης απελευθέρωση ψυχολογικά μας βοηθάει. Αυτό που έγινε δεν είναι επικίνδυνο, δε θα αλλάξει τρομερά την επιδημιολογική εικόνα, γιατί κατ’ ουσίαν συνέβαινε το ίδιο πράγμα στην εστίαση με τους όρθιους. Για τα γήπεδα δεν καταλαβαίνω την πληρότητα στο 50%. Αυτό που έμεινε, και πρέπει να μας μείνει σαν καλή συνήθεια, είναι οι μάσκες, όπου υπάρχει συνωστισμός ή στα ΜΜΜ, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για λόγους υγείας”, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Αναφερόμενος στις παρελάσεις για τις Απόκριες, οι οποίες δεν θα πραγματοποιηθούν, ο ίδιος είπε γελώντας ότι “τις παρελάσεις μπορούμε να τις μετονομάσουμε σε διαδηλώσεις και να γίνουν και αυτές. Το να λέμε ότι μόνο η παρέλαση θα προκαλέσει πρόβλημα, είναι μια υπερβολή”.
“Δεν γίνεται να ζούμε συνέχεια με περιορισμούς. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και εμείς που τους προτείνουμε δεν αντέχουμε άλλο. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά. Για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο δρόμοι, παράλληλοι: Εμβολιασμός και testing”, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
“Η 3η δόση μας καλύπτει τουλάχιστον για ένα τετράμηνο σε πολύ υψηλό ποσοστό. Με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους δε χρειάζεται 4η δόση. Περιμένουμε την Άνοιξη να εγκριθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έτσι ώστε την αναμνηστική δόση που θα κάνουμε να είναι με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός και να κρατάει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”, ανέφερε ο ίδιος σχετικά με την 4η δόση.
“Θα υπάρξει μελέτη που θα λέει πόσο χρονικό διάστημα μετά την 3η δόση είναι η βέλτιστη χρονική περίοδος για να γίνει η αναμνηστική δόση. Εξαρτάται πού ζει ο καθένας. Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να βγουν νέα στελέχη του ιού, οπότε πάμε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας παγκόσμια”.