Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εν αναμονή της επιστροφής από τις διακοπές, αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων, αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής (26.08.2022) η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων και για το αν θα πρέπει οι μαθητές να γυρίσουν στις τάξεις τους τηρώντας τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. «Εδώ υπάρχει μία μεγάλη αγωνία για τους γονείς. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, κρούσματα, δείκτες, τα πάντα, θεωρώ ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με μάσκες, όταν όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, και πήγαν και διακοπές χωρίς μάσκες και μέτρα» είπε αρχικά πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Θα είναι κοροϊδία. Θα είναι και φούσκα εκεί, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός στις τάξεις, και οι δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν καλή δουλειά, με προσοχή στα σχολεία τηρούσαν τα πρωτόκολλα», υπογράμμισε. «Όλες οι μαμάδες πρέπει να κάνουν ένα self test στα παιδάκια τους, για να ξέρουν πως τα στέλνουν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες με τα τωρινά δεδομένα», πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.
«Γυρίζοντας από τις διακοπές να κάνουμε τεστ»
Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι «αυτές τις 10 μέρες έχουμε ύφεση και των κρουσμάτων και αυτό που μας προβληματίζει είναι οι επιστροφές, αυτό το σαββατοκύριακο έχουμε πολλές επιστροφές, θα έλεγα εάν σεβόμαστε τον εαυτό μας, γυρίζοντας από τις διακοπές μας να κάνουμε ένα τεστ για να πάνε στην οικογένειά τους, έχουν γονείς, γιαγιάδες και παππούδες με υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να κάνουν ένα τεστ. Δεύτερον , νόσησαν πάρα πολλοί στα νησιά και δεν το δήλωσαν. Έκαναν self test, ήταν θετικό και δεν το δήλωσαν και πήγαν διακοπές. Αυτό δεν μου άρεσε καθόλου. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τους πάντες, δηλαδή νοσούμε και κάνουμε το τεστ και το δηλώνουμε. Τα κρούσματα όλον αυτόν τον καιρό δεν ήταν αυτά που φαίνονταν, ήταν ακόμα παραπάνω».
Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, διευκρίνισε πως, «όσοι είναι πάνω από 60 ετών, δεν περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, γιατί αυτά θα αργήσουν να έρθουν, θα έρθουν τέλος Οκτώβρη – Νοέμβρη. Θα διαχειριστούμε αυτά που έχουμε, θα κάνουμε αυτά που έχουμε, και στόχος είναι να αποφύγουμε την βαριά νόσηση και να μην έχουμε θανάτους. Η επιτροπή εμβολιασμών πρέπει να ξεκινήσει να μιλάει εκ νέου για τον εμβολιασμό».
«Η “Κένταυρος” έχει πάει παντού»
«Δεν ξέρω τι θα γίνει με την υποπαραλλαγή Κένταυρος, στην Ελλάδα έρχεται συνήθως μετά από τρεις μήνες, έχει πάει παντού. Αφού έχουμε τουρισμό σίγουρα θα έρθει και από εδώ. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έχει πάρα πολύ βήχα τα πρώτα 24ωρα και τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα ίδια», δήλωσε για την παραλλαγή Κένταυρος.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά σχολίασε και τον τραγικό θάνατο της 19χρονης Δόκιμου του Πολεμικού Ναυτικού. «Είναι ένα τραγικό γεγονός που κανένας δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο, και ειδικά για μία νέα κοπέλα που είχε τέτοια όνειρα για την συγκεκριμένη δουλειά. Από ότι είπαν οι γονείς της είχε όνειρα και ήθελε να πετύχει σε αυτή τη δουλειά, ήταν το πρώτο της ταξίδι», δήλωσε.
Και πρόσθεσε πως «Δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε για περιστατικά που δεν γνωρίζουμε, και δεν έχουμε μπροστά μας τον ασθενή για να δούμε τι έχει. Άκουσα ότι υπήρχε ένα ιστορικό στο πλοίο ότι η κοπέλα πέρασε κορωνοϊό, δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια ή όχι ,που σημαίνει ότι είναι ήταν αδύναμος οργανισμός. Θεωρώ ότι θα βοηθήσουν πολύ τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να δούμε με την νεκροψία ποια είναι τα αίτια θανάτου της. Η σηψαιμία είναι μία γρήγορη επιπλοκή, γι’ αυτό πρέπει να περιμένουμε, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουμε όταν οι ίδιοι δεν έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό. Ήταν στην Τυνησία, έμειναν ώρες εκεί, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω».