Όλα όσα είπε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης
Συγχαρητήριο τηλεφώνημα, δέχθηκε εχθές (09/10) το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό, ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ο οποίος με τις ηρωικές προσπάθειές του συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση 80 ανθρώπων, από το πολύνεκρο ναυάγιο πλοίου που μετέφερε 95 μετανάστες στα Κύθηρα. Ο ιδιοκτήτης του γερανού, περιέγραψε στο star.gr τη στιχομυθία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στιγμές από το μοιραίο βράδυ.
«Χθες το μεσημέρι χτύπησε το τηλέφωνό μου. Παρότι ήταν άγνωστο νούμερο το σήκωσα και άκουσα μία φωνή. Μου είπε, “Γεια σου Μιχάλη, είμαι ο πρωθυπουργός. Εγώ τα έχασα.“Σε πήρα να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω για ό,τι κάνατε και σώσατε τους ανθρώπους και βέβαια σώσατε και την αξιοπρέπειά της χώρας. Σε παρακαλώ να μεταφέρεις σε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήριά μου. Θα κατέβω και στα Κύθηρα να γνωριστούμε από κοντά και να τα πούμε”.
“Πιστεύω ότι εκτός από το γεγονός ότι σώσαμε τους ανθρώπους, βοηθήσαμε και εσένα να μπορείς να αντικρούσεις την προπαγάνδα του Ερντογάν”, ήταν η απάντηση του κ. Πρωτοψάλτη στον πρωθυπουργό.
Το βράδυ του ναυαγίου, μόλις ο κ. Πρωτοψάλτης ειδοποιήθηκε από τα ανίψια του, πήρε τον γερανό του και έσπευσε χωρίς δεύτερη σκέψη στον γκρεμό πάνω από τα βράχια για σώσει τους μετανάστες που θαλασσοπνίγονταν.
«Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν 10.000 δολάρια ο καθένας. Συνολικά οι δουλέμποροι πήραν περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια και τους έβαλαν σε ένα σκάφος, όπου ενώ στην αρχή τους είπαν ότι θα είναι 20 άτομα, τελικά έβαλαν με το ζόρι 95. Και τους έφεραν και τους έπνιξαν.
Δεν ήταν μια κλασική προσέγγιση σκάφους με μετανάστες που βγαίνει σε μια παραλία και τρέχουν να κρυφτούν. Τέτοια περιστατικά έχουμε αρκετά. Εδώ είχαμε μία τραγική εξέλιξη. Τους πήγε η θαλασσοταραχή σε μία αγκάλη που ήταν γκρεμός, έσπασε το σκάφος, αμέσως βούλιαξε και αυτοί έπεσαν στη θάλασσα και τους χτύπαγε το κύμα στα βράχια. Ευτυχώς που υπήρχε ένα μικρό πατάρι και μπόρεσαν και στάθηκαν. Και εκεί βέβαια όταν ερχόταν μεγάλο κύμα τους παρέσερνε μέσα.
Ο μοναδικός τρόπος για να βγουν από κει ήταν με ανέλκυση από πάνω. Δεν υπήρχε άλλη περίπτωση να ξεφύγουν. Αν έπεφταν στη θάλασσα θα πνίγονταν και από τα βράχια δεν μπορούσαν να βγουν…», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση και μαζική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων και των αρχών του νησιού.
«Οι Κυθήριοι έτρεξαν όλοι. Και η μεραρχία και η αστυνομία και η πυροσβεστική και ο δήμος και τα ασθενοφόρα και η ομάδα διάσωσης με σχοινιά κτλ. Όλοι ήταν εκεί και ξεκίνησε η προσπάθεια να τους τραβήξουν πάνω.
Όταν είδαν τα ανίψια μου ότι δεν πρόκειται να σωθούν έτσι γιατί έπεφταν κάτω και το ύψος ήταν μεγάλο, πήραμε έναν γερανό που έχουμε και με έναν σάκο ανεβάσαμε γύρω στα 50- 60 άτομα. Βγήκαν και με τα σχοινιά άλλοι 20 και έτσι είχαμε 80 διασωθέντες. Αν δεν είχε γίνει η κινητοποίηση αυτή θα μιλούσαμε για τον αντίθετο αριθμό, δηλαδή ίσως να είχαμε 10- 15 διασωθέντες και 80 νεκρούς», πρόσθεσε.
«Εγώ δεν θέλω να θυμάμαι αυτά που είδα. Έβλεπες ένα κύμα να έρχεται, να παίρνει μια γυναίκα και να χάνεται. Έβλεπες έναν άλλον να είναι ένα μέτρο από το πατάρι της σωτηρίας και να μην αντέχουν τα χέρια του και να πέφτει κάτω να σκοτώνεται. Τραγικά πράγματα…Τόσοι άνθρωποι στριμωγμένοι σε μια γωνιά και το κύμα να τους κοπανάει».
Όπως συμπλήρωσε, οι ναυαγοί αν είχαν βγει 150 μέτρα πιο πέρα από το σημείο του ναυαγίου, θα μπορούσαν να μην εκτεθούν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, ενώ παρόλα αυτά στάθηκαν μέσα στην ατυχία τους και τυχεροί, καθώς έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους.
Αν το περιστατικό είχε γίνει μια, δύο ώρες αργότερα και ο κόσμος είχε κοιμηθεί και δεν τους είχαν πάρει χαμπάρι, θα χανόντουσαν όλοι.
Όπως σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, από την επιχείρηση διάσωσης ο ίδιος επέστρεψε στις 4 τα ξημερώματα στο σπίτι του, χωρίς όμως να μπορεί να κοιμηθεί μετά από όσα είδε και έζησε.
«Έκανα μία ανάρτηση και έγραφα ότι “Αυτό που είδαν τα μάτια μας, δεν μπορούσε να φανταστεί ο νους μας”. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι μαζεύτηκε ο κόσμος και βοήθησαν να σωθούν οι άνθρωποι. Έφερναν ρούχα, κουβέρτες. Κάποιοι άνθρωποι σώθηκαν όπως τους γέννησε η μάνα τους. Τίποτα δεν φορούσαν. Ήταν τελείως γυμνοί.
Ήρθε λεωφορείο, ήρθαν αγροτικά αυτοκίνητα και τους έβαλαν μέσα. Κυρίως ήταν νέοι άνθρωποι. Παιδάκια μικρά δεν είχε. Ήταν λίγες γυναίκες, ενώ το πιο μικρό παιδί ήταν ένα κορίτσι 10 ετών Υπήρξε μία περίθαλψη που ούτε οργανωμένη από έμπειρους αξιωματικούς με εντολές να ήταν, δεν θα γινόταν έτσι», είπε.
Οι εικόνες από τα Κύθηρα, των ανθρώπων να σώζονται κρεμασμένοι από τα βράχια, συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Πρωτοψάλτης έλαβε εκατοντάδες ευχαριστήρια και συγχαρητήρια μηνύματα στον λογαριασμό του στο FB, από απλούς πολίτες, οι οποίοι στέκονταν στον ηρωισμό που επέδειξε. Παρόλα αυτά, ο ίδιος φαίνεται να μην νιώθει άνετα με αυτόν τον χαρακτηρισμό.
«Με τιμούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά τελικά έτσι όπως το σκέφτομαι ήταν η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, η οποία βοήθησε το μυαλό μας και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν εκεί, να τους σώσουμε.
Οποιοσδήποτε ήταν στη θέση μου θα έκανε το ίδιο, αν έβλεπε ανθρώπους να κινδυνεύουν. Απλώς έτυχε η συγκυρία εμείς να έχουμε το κατάλληλο εργαλείο. Ήταν και τα ανίψια μου τα οποία είναι “μπαρουτοκαπνισμένα” στη δουλειά και κόβει το μυαλό τους.
Όταν κατεβάζεις ένα σάκο 20 μέτρα κάτω, με ιμάντες μακριούς, με αέρα, με κύμα θέλει προσεκτικές κινήσεις. Ο ένας ο ανιψιός μου, ο οποίος κρατούσε το τηλεχειριστήριο του γερανού, ήταν κρεμασμένος πάνω από τον γκρεμό, δεμένος με σχοινί για να μην πέσει και εκείνος από τον αέρα και με προσεκτικές κινήσεις σήκωνε το σάκο και τους έβγαζε…».
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, οι επιζήσαντες του ναυαγίου φιλοξενούνται προσωρινά σε ένα παλιό σχολείο του νησιού.
«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγγενείς στο εξωτερικό. Είναι κυνηγημένοι από την πατρίδα τους. Είναι Αφγανοί. Είναι άνθρωποι όπως εμείς, οι οποίοι ξεριζώθηκαν. Ευτυχώς οι κάτοικοι των Κυθήρων έχουν φιλότιμο και τους πηγαίνουν φαγητό και όχι μόνο…
Το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, πάρα μόνον έχει δουλέμπορους οι οποίοι μαζεύουν λεφτά και βάζουν 100 άτομα σε ένα σκάφους που χωρά 10- 15, λέγοντάς τους, “Πηγαίνετε στην ευχή του Θεού”;