Κάθε άλλο παρά να κλείσει τα μέτωπα με τον τομέα της Υγείας, και συγκεκριμένα τους φαρμακοποιούς, προσπαθεί η Κυβέρνηση.
Οι μετωπικές συγκρούσεις συνεχίζονται και αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς του 0,4% υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και καταβάλουν οι φαρμακοποιοί ως συνδρομή προς τον σύλλογό τους.
Όπως φαίνεται το επικοινωνιακό παιχνίδι των αρμόδιων υπουργών καλά κρατεί καθώς η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει αυτή την εισφορά, θεωρώντας ότι επηρεάζει τον καταναλωτικό κοινό.
Με επείγουσα επιστολή προς το Υπουργικό Συμβούλιο, με σημερινή ημερομηνία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δίνει τη δική του απάντηση, χαρακτηρίζοντας παντελώς άσχετους τους ιθύνοντες που πρότειναν ένα τέτοιο μέτρο καθώς από την ανάγνωση ενός και μόνου τιμολογίου, όπως αναφέρεται, «Δεν μπορούν να καταλάβουν στοιχειώδη μαθηματικά βάσει των οποίων η εισφορά αυτή δεν επιβαρύνει σε καμιά περίπτωση την τιμή των φαρμάκων».
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει
Θέμα: Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομικών – Διευκρινίσεις για την εισφορά 4‰ ΥΠΕΡ ΠΦΣ
«”Στο Πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος υπάρχει αναφορά για την «κατάργηση της εισφοράς 0,4% επί των τιμών χονδρικής υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου”.
Προφανώς πρόκειται περί λάθους.
Καμία εισφορά επί των τιμών χονδρικής δεν υπάρχει
I. Η εισφορά 4‰ δεν επιβαρύνει την τιμή των φαρμάκων, ούτε τα ταμεία, ούτε τους ασφαλισμένους.
Το ανωτέρω ποσοστό βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους αγοραστές φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακείο, εισπράττεται και αποδίδεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και τους αντιπροσώπους φαρμακευτικών οίκων του εξωτερικού, επουδενί δε, δεν επιβαρύνει την τιμή πώλησης των φαρμάκων και συνεπώς τον ασφαλιζόμενο.
II. Την εισφορά αυτή καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί ως συνδρομή προς τον σύλλογό τους και είναι μορφή αποταμίευσης που τροφοδοτεί το ΚΑΕΦ (Κεφάλαιο Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιών) δηλαδή είναι εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση και κίνητρο εξόδου των παλιών φαρμακοποιών.
Είναι απορίας άξιο πως οι εισηγητές και οι οικονομικοί αναλυτές που πρότειναν την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς δεν κατανόησαν από την ανάγνωση ενός οποιουδήποτε τιμολογίου ότι το ποσοστό αυτό – το οποίο σημειωτέον υφίσταται εδώ και 80 χρόνια περίπου – δεν επιβαρύνει κατ΄ουδένα τρόπο την τιμή των φαρμάκων και κατ΄επέκταση τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Έλληνες ασφαλισμένους.
Δεν κατανοούμε λοιπόν την σκοπιμότητα πιθανής κατάργησης, από τη στιγμή που είναι αποταμίευση και πληρώνεται αποκλειστικά από τους φαρμακοποιούς.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση».