Ακόμη δεν έχει συνέλθει από το σοκ η Φωτεινή Μάζαρη και οι υπόλοιπες δεκατέσσερις κοπέλες υποψήφιες για το Λιμενικό Σώμα, από τα «γυμνά» καψώνια που τις υπέβαλλαν.
«Ένιωσα βιασμένη»καταγγέλλει η δικηγόρος Φωτεινή Μάζαρη αναφερόμενη στη διαδικασία των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ως υποψήφια νομικός του Λιμενικού Σώματος.
Οι δεκαπέντε υποψήφιες, όπως σημειώνει, οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο στο οποίο τις περίμεναν δέκα άντρες γιατροί του Λιμενικού Σώματος, ενώ γυναίκες υποψήφιες άλλων ειδικοτήτων περίμεναν τη σειρά τους για να εξεταστούν.
«Μπήκαμε στην αίθουσα και η πόρτα έκλεισε. Οι άντρες γιατροί μάς είπαν “κορίτσια, τώρα θα βγάλετε τα ρούχα σας. Θα μείνετε φορώντας μόνο το κάτω εσώρουχο”».
Τότε, όπως σημειώνει, μπήκε στην αίθουσα μια γυναίκα γιατρός, κρατώντας στηθοσκόπιο και αφού ακροάστηκε τις υποψήφιες στο στήθος και την πλάτη, βγήκε από την αίθουσα.
«Δεν χρειαζόταν να παραμείνουμε γυμνές στη συνέχεια της διαδικασίας. Μας έδωσαν εντολή να κάνουμε «κουτσό» περπατώντας με το ένα πόδι. Το κάναμε κι αυτό. Μετά τους ρώτησα για ποιο λόγο να είμαστε γυμνές. “Μη μιλάς, όποιος αρνείται κόβεται απ’ τις εξετάσεις”, της απάντησαν .Στη συνέχεια, όπως σημειώνει, οι δέκα γιατροί που παρέμεναν καθιστοί πίσω από την έδρα είπαν ότι θα μετρήσουν μέχρι το τρία και μετά θα βγαίνει κάθε μία μπροστά, θα φωνάζει το ονοματεπώνυμο, τη σχολή της και τη φράση το γοργόν και χάριν έχει.
«Ήταν απαράδεκτοι. Αλλά κι αυτό, το κάναμε. Και αφού ξεφτιλιστήκαμε εντελώς, μας είπαν να γυρίσουμε με τα οπίσθιά μας προς το μέρος τους και να σκύψουμε με τις παλάμες πιάνοντας το έδαφος! Προφανώς να εξετάσουν αν έχουμε σκολίωση. Πέρασε ο νευρολόγος από δίπλα μας, λέγοντας “κορίτσια, μπορείτε και πιο χαμηλά”».
Αναφέρει μάλιστα ότι στην ίδια διαδικασία υποβλήθηκε και μία παχύσαρκη κοπέλα. «Της περίσσευαν τουλάχιστον 30 κιλά και στο τέλος της είπαν ότι “μ’ αυτά τα κιλά πώς τόλμησες κι έκανες αίτηση για το Λιμενικό;”. Λες και θα μας προσλάμβαναν για λιμενοφύλακες», τονίζει.
Δεν μας σεβάστηκαν
Ερωτηθείσα πώς αποφάσισε να το καταγγείλει, η 27χρονη δικηγόρος αναφέρει ότι πρόκειται για τακτική που υιοθετείται από αξιωματικούς και θα πρέπει να καταργηθεί.
«Δεν μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία και επιπλέον δεν σεβάστηκαν το ανθρώπινο σώμα. Εξετασθήκαμε από άντρες γιατρούς, αντί για γυναίκες, όπως προβλέπεται από τη νόμιμη διαδικασία.
Δεν μας ρώτησαν καν αν δεχόμαστε να υποβληθούμε σε αυτές τις επαχθείς εξετάσεις από άντρες. Και δεν χρειαζόταν να είμαστε γυμνές για να διαπιστωθεί αν υποφέρουμε από ορθοπεδικό ή ουρολογικό νόσημα».
Σε ό,τι αφορά το γεγονός πως δεν αντέδρασε εκείνη τη στιγμή σημείωσε ότι όταν υποβάλλεσαι σε καταναγκαστικές πράξεις, λειτουργείς με την ψυχολογία της μάζας και δεν αντιδράς. “Βγαίνοντας ένιωσα βιασμένη. Το ίδιο βράδυ δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Την επομένη μίλησα με τις άλλες υποψήφιες. Μου είπαν μη μιλήσεις γιατί θα κοπείς. Όσες προσληφθούν δεν πρόκειται να το συζητήσουν. Αλλά δεν μπορούν και να το αρνηθούν”, τονίζει.