H τράπεζα υποχρεούται να ρωτήσει ποιος είναι ο καταθέτης
Σε ρυθμούς επικείμενων δικαστικών εξελίξεων συνεχίζει να κινείται η βελγική πρωτεύουσα -και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη- με τις αποκαλύψεις γύρω από το Qatargate να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ενώ οι μέχρι τώρα βασικοί κατηγορούμενοι παραμένουν, στην πλειονότητά τους, υπό κράτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στο live News, το επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Fight Impunity». Και τέτοιοι λογαριασμοί υπάρχουν στο Βέλγιο βέβαια, αλλά και στο Κατάρ και το Μαρόκο.
Με μία φωτογραφία που φαίνονται όλα τα χρήματα που βρέθηκαν, κατά τις έρευνες για το σκάνδαλο Qatargate στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης η βελγική αστυνομία.
Στις φωτογραφίες, που έδωσαν στην δημοσιότητα οι βελγικές αρχές, υπάρχει μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα. Πρόκειται πιθανότατα για την βαλίτσα, με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή, έξω από πολύ γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.
Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνούς τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών Πανεπιστημίου Εδιμβούργου σχολίασε σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν : «Τα χαρτονομίσματα όπως τα πήρε ο υπάλληλος του ταμείου θα πρέπει να έχει σημειώσει τον σειριακό αριθμό, καθώς επίσης ποιος τα καταθέτει και ποιος κάνει την ανάληψη, αλλά και για ποιο σκοπό προορίζονται τα μετρητά».
Ο κ. Αυγουλέας μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο τόνισε ότι η τράπεζα υποχρεούται να ρωτήσει ποιος είναι ο καταθέτης, δεν είναι ένα ζήτημα που τίθεται στην διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου να ρωτήσει εάν το επιθυμεί.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, τότε υπάρχει κλασσική περίπτωση ξεπλύματος χρήματος, εκτίμησε ο καθηγητής του διεθνούς τραπεζικού δικαίου.