Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Εύβοια, αλλά και την Αττική, ήταν δεδομένο πως θα προκαλούσε ανησυχία. Κι αν για τους κατοίκους της περιοχής ήταν εύλογο να αγωνιούν και να φοβούνται, οι επιστήμονες ήταν αυτοί που έδειξαν περισσότερο θορυβημένοι από την ενεργοποίηση του ρήγματος των Ψαχνών. Μάλιστα, για πρώτη φορά, υπήρξε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Το απόγευμα της Τετάρτης, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στα Ψαχνά ευρεία σύσκεψη, όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι Εκπρόσωποι της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΟ ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας.
Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι η επιστημονική κοινότητα δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στις Αρχές και την Περιφέρεια, έτσι ώστε να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο «Εγκέλαδος 2».
Τι ελέγχους θα πραγματοποιήσουν τα κλιμάκια
Το βράδυ της Τετάρτης (28/12), το Newsbomb.gr επικοινώνησε εκ νέου με τον δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά. Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεν σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά όχι τόσο έντονη όσο ο σεισμός που τρόμαξε τους κατοίκους. «Υπάρχει μια ηρεμία τώρα. Σε περίπου 10 σπίτια έχουν εντοπιστεί κάποιες μικρές φθορές», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχει έρθει κλιμάκιο από το υπουργείο Υποδομών, μαζί με το δικό μας κλιμάκιο του δήμου και με αυτό της περιφέρειας, θα πραγματοποιήσουν κάποιες ελέγχους. Περισσότερο σε κάποια πιο παλιά κτήρια», πρόσθεσε.
Σχετικά με το πώς βιώνουν οι κάτοικοι την κατάσταση, ο κ. Ψαθάς εξήγησε πως «Ο κόσμος τώρα έχει ηρεμήσει. Γίνονται κάποιες μικρές δονήσεις, θεωρούμε ότι είναι εκτόνωση του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι πολύ πιο ήρεμα τα πράγματα».
Σήμερα, αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.
Αγωνία των κατοίκων και ανησυχία των ειδικών
Βέβαια, όπως ήταν φυσικό, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην περιοχή ενώ κάποιες υλικές ζημιές ήρθαν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων. Τζαμαρίες από καταστήματα έσπασαν την ώρα της δόνησης, παλιά κτήρια υπέστησαν φθορές και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν το πώς βίωσαν οι Ευβοιώτες τα δευτερόλεπτα του τρόμου από τα 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης.
Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των κατοίκων έδειχνε μεν να διατηρεί την ψυχραιμία, πλην όμως τη στιγμή του σεισμού το αίσθημα που κυριάρχησε ήταν ο φόβος. «Κουνηθήκαμε αρκετά, αλλά όλα καλά», ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ κάτοικος της περιοχής. «Υπάρχει βέβαια φόβος, αλλά όχι τόσο έντονος», είπε ένας ακόμα κάτοικος. «Πήγαμε και ήρθαμε, έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μας», πρόσθεσε ένας τρίτος.
«Ταρακουνηθήκαμε πάρα πολύ, κρατιόμουν από τα ντουλάπια δεν ήξερα πότε θα σταματήσει», είπε μια ακόμα κάτοικος ενώ μια δεύτερη σημείωσε πως «Υπάρχει άγχος γενικά για την Εύβοια, σεισμοί, καταποντισμοί, όλα εδώ έρχονται».
Το θετικό της υπόθεσης ήταν ότι δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές, ούτε και τραυματισμοί. «Δεν αναφέρθηκαν στην υπηρεσία μας ζημιές, παρά ελάχιστα γεγονότα τα οποία παραπέμπουν σε μικρές ρηγματώσεις», σχολίασε ο Περικλής Κουλκουβίνης, επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή.
Οι επιστήμονες, πάντως, παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου. «Αυτή η περιοχή που διεγέρθηκε τώρα, δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που είναι κοντά στα Νέα Στύρα. Είμαστε σε μια περιοχή που αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει με σεισμούς της τάξης αυτής», είπε ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Συλλέγουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της σεισμικής διέγερσης», σχολίασε ο σεισμολόγος, Βασίλης Σκορδίλης.