Για απεργία διαρκείας ετοιμάζονται οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας στον κλάδο τους.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τετάρτη χτύπησαν «καμπανάκι» για τις ελλείψεις στα σχολεία αλλά και για το ενδεχόμενο να μη γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών.
Όπως τόνισαν, η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει ότι, οποτεδήποτε και αν ανακοινωθεί εφεδρεία στους εκπαιδευτικούς, θα γίνει αυτόματα 24ωρη απεργία και στη συνέχεια γενικές συνελεύσεις για απεργία διαρκείας.
Για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι δεν είναι ένθερμοι υπέρ των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, αλλά σε κάθε περίπτωση η υφυπουργός Εθνικής Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία συναντήθηκαν πριν από δύο ημέρες και τη ρώτησαν αν θα γίνει ο διαγωνισμός, δεν έδωσε απάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρέπει να διοριστούν οι ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ συνάδελφοί τους, οι οποίοι έχουν και μακρά προϋπηρεσία.
Ελλείψεις σε κονδύλια και βιβλία
Επίσης, κατήγγειλαν ότι παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο.
Οι καθηγητές κατήγγειλαν ότι υπάρχουν ελλείψεις της τάξεως του 25% σε βιβλία και μάλιστα σε βασικά μαθήματα της Γ΄Λυκείου, όπως για παράδειγμα Φυσική, Αρχαία και Λατινικά, «τη στιγμή που τα παιδιά αυτά θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις».
Εξέφρασαν, δε, την ανησυχία ότι «δεν θα εξομαλυνθεί η κατάσταση ούτε τα Χριστούγεννα».
Επιπλέον, τόνισαν ότι με το ενιαίο μισθολόγιο οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα εισπράττουν 660 ευρώ το μήνα και πως εκκρεμεί η καταβολή εφάπαξ 44.000 εκπαιδευτικών που αναμένεται να το λάβουν ύστερα από 5 ή 6 χρόνια.
Οι εκπαιδευτικοί είπαν ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή, ώστε να μπορεί να νομοθετεί το υπουργείο Παιδείας για θέματα που θα δεσμεύσουν την κοινωνία για την επόμενη δεκαετία, όπως είναι τα νομοσχέδια για το Νέο Λύκειο, το Τεχνολογικό Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».
Τέλος, σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι, υπογράμμισαν ότι δεν ισχύουν όσα στοιχεία παρουσίασε ο Οργανισμός, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λίγες ώρες.
Όπως τόνισαν, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται πολύ περισσότερο από συναδέλφους τους στο εξωτερικό και αμείβονται πολύ λιγότερο.