Δύσκολες προμηνύονται οι πρώτες ημέρες του νέου έτους για τους Έλληνες πολίτες αφού δεν θα μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα καθώς οι φαρμακοποιοί εξήγγειλαν απεργία διαρκείας, γιατί όπως εξήγησαν το υπουργείο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο εκατοντάδες φαρμακεία, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες και κυρίως αυτοί που ασθενούν δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Την ίδια ώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται πως δεν μπορεί να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοίξει στο χώρο της υγείας και έτσι μετά από τους ακτινολόγους, του νοσοκομειακούς γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους οδοντιάτρους, τους εργαζόμενους της ψυχικής υγείας τώρα έχει και αυτό των φαρμακοποιών.
Όλοι οι εκπρόσωποι των ιατρικών κλάδων έχουν πολλά παράπονα από τον υπουργό, ο οποίος από την πλευρά του κάνει λόγο για τομές στο σύστημα της υγείας.
«Τα φαρμακεία βιώνουν συνθήκες οικονομικές αδυναμίας να λειτουργήσουν και συγχρόνως αισθάνονται την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης. Μας έχουν στοχοποιήσει ζητώντας την περεταίρω μείωση τους εισοδήματος μας με τρόπο που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή μας», σημείωσε με δραματικό τόνο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Έκκληση στο Λοβέρδο
Στην συνέχεια ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή της πίστωσης στα ασφαλιστικά ταμεία. «Ο Ιανουάριος θα είναι καυτός μήνας λόγω κινητοποιήσεων. Ωστόσο ακόμη και τώρα αυτή τη στιγμή, καλούμε τον Υπουργό να μην καταστρέψει το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, βασικός πυλώνας του οποίου είναι το φαρμακείο της γειτονιάς»
Οι αιτίες της κατάρρευσης
Η φαρμακευτική περίθαλψη καταρρέει εξαιτίας (σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών)
-Των πολύμηνων και παράνομων καθυστερήσεων πληρωμών των ταμείων παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις
-Των κυβερνητικών σχεδιασμών εξόντωσης των φαρμακείων
-Της πιστωτικής ασφυξίας και της σημερινής οριακής οικονομικής κατάστασης των φαρμακείων
-Της υποβάθμισης της περίθαλψης, της απαξίωσης του φαρμακοποιού και της διάλυσης του οικονομικού κράτους
Η Υγεία γίνεται πολυεθνική
Ο κ. Θοδωρής Αμπατζόγλου τόνισε πως μόνο μια συνταγή δεν πρόκειται να υλοποιήσουν αυτήν που θέλει την Υγεία να γίνεται πολυεθνική.
«Η υγεία γίνεται πολυεθνική και εμπορευματοποιείται. Αυτή την συνταγή καταστροφής, εμείς δεν την εκτελούμε».