Στο έλεος των κακοποιών οι πολίτες- Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης από την ΕΛ.ΑΣ τονίζει στην dealnews.gr ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσίγκρης
Τη μανία τους, σε μια έγκυο γυναίκα, έβγαλαν ληστές όταν εισέβαλαν στο σπίτι της -στην Ηλιούπολη- με σκοπό να την ληστέψουν. Τα ανθρωπόμορφα τέρατα την κλωτσούσαν στην κοιλιά ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, το κυοφορούμενο βρέφος σώθηκε από θαύμα.
Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα από τα δεκάδες που έχουν καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο τις τελευταίες ημέρες. Η μικροεγκληματικότητα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείχνει ανήμπορο να υπερασπιστεί τους πολίτες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της κρίσης αλλά και της μη ορθής στρατηγικής που έχει χαράξει το αρμόδιο υπουργείο για την καταπολέμησή της.
Άγγελος Τσιγγρής: «Ελλάδα ένα ξέφραγο αμπέλι»
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση που κάνει στην dealnews.gr o εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος επισημαίνει πως μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ μεγάλα είναι τα ποσοστά αύξησης και λοιπών εγκληματικών ενεργειών, δίνοντας την εικόνα ενός πελώριου ξέφραγου αμπελιού.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσιγκρής τονίζει πως η χώρα βρίσκεται στο έλεος των ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει, «Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες του εγκλήματος. Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλεος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Το κράτος απουσιάζει. Η Ελλάδα θυμίζει ξέφραγο αμπέλι».
Οι αριθμοί απογοητεύουν
Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η εγκληματικότητα έχει ρυθμούς ανάπτυξης ανάλογους με εκείνους της ύφεσης στην ελληνική οικονομία κάτι που φαίνεται και από τα νούμερα της ΕΛ.ΑΣ.
Από το 2008 το έγκλημα συνεχώς παρουσιάζει αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ΓΑΔΑ στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Τα νούμερα απεικονίζουν την τραγικότητα της κατάστασης
Αναλυτικά, το α’ εξάμηνο του 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 48.262 κλοπές – διαρρήξεις, δηλαδή 3.367 περισσότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα –1.113 περισσότερες στην Αττική, (28.426, έναντι 27.313) και 101 περισσότερες στη Θεσσαλονίκη (6.159 έναντι 6.058), σε σχέση με πέρυσι.
Διαπράχθηκαν 3.363 ληστείες, 163 περισσότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα και 144 απόπειρες ληστείας έναντι 196.
Σημειώθηκαν 226 περισσότερες ληστείες σε οικίες, 82 περισσότερες σε καταστήματα και 25 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
Ανθρωποκτονίες
Όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες, το α’ εξάμηνο του 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 92, αριθμός ίδιος με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα. Επίσης, διαπράχθηκαν 86 απόπειρες ανθρωποκτονίας έναντι 105 που είχαν καταγραφεί πέρσι, 19 λιγότερες, δηλαδή, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.
Από αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 140 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνάει το 78%.
Φθίνει η εικόνα της Αστυνομίας
Στη μη αποτελεσματική δράση της Αστυνομίας επικεντρώνεται ο κ. Άγγελος Τσιγκρής, μιλώντας στην dealnews.gr. Ο ίδιος τονίζει πως η εικόνα της αστυνομίας αποδυναμώνεται με συνέπεια να χάνεται η εμπιστοσύνη που είχε χτίσει εδώ δεκαετίες έναντι των πολιτών. «Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας. Η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωσή της. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες. Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις», ενώ στην συνέχεια ο διακεκριμένος εγκληματολόγος κάνει λόγο για τις λύσεις της αντιμετώπισης αυτού του πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα κύματος εγκληματικότητας.
«Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια πολιτική βούληση και συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο. Απαιτείται τεχνοκρατική και επιχειρησιακή επάρκεια.
Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και όχι να διαχειρίζεται την εγκληματικότητα με όρους επικοινωνιακούς.
Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και να εγγυηθεί την ασφάλεια».