Καλά-καλά δεν πρόλαβε να μπει το 2012 και ο γερμανικός Τύπος οργίασε σε βάρος της Ελλάδας, λες και όλοι είχαν στο συρτάρι τους έτοιμα τα άρθρα για την συντέλεια της Ελλάδας το 2012.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τιτλοφορεί σχετικό εκτενές ρεπορτάζ της «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες», στο οποίο αναφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Το άρθρο αναφέρεται ακόμη σε προνόμια των Ελλήνων βουλευτών και στις περικοπές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, καθώς και στις δηλώσεις του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν μια κόλαση.
Η Handeslblatt σημειώνει ακόμη πως ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς: «Αυτό το σενάριο τρόμου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το εμποδίσει. Δεν είναι πάντως σίγουρο εάν θα τα καταφέρει. Διότι ο Παπαδήμος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι ακόμα τρεις μήνες στο αξίωμα αυτό.
Οι επαγγελματίες πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην τον έχουν καν αφήσει να μπει στην κυβέρνηση. Για αυτούς είναι ένας κίνδυνος. Διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα».
Και η εφημερίδα Kleine Zeitung χρησιμοποιεί τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες», ενώ η Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει οτι «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά».
Η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήδη στις αρχές του χρόνου επειδή η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου.
Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές. Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».