Μήνυση για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, εναντίον του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 12 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων, κατέθεσε η υπό εκκαθάριση Proton Bank (παλαιά) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η μήνυση της παλαιάς τράπεζας, στην οποία παρέμειναν μετά την εκκαθάριση αξιώσεις (δάνεια κ.λπ.) ύψους 451 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές, καθώς και της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Εκτός του επιχειρηματία η υπό εκκαθάριση τράπεζα στρέφεται ακόμη σε βάρος έξι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2010-2011 και σε βάρος έξι προσώπων, που είτε ως εκπρόσωποι, είτε ως μέτοχοι εμπλεκόμενων εταιρειών, εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις που προκάλεσαν ζημιά στη μηνύτρια, ύψους 321 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνεται στο υπό διερεύνηση ποσό των 700 εκατομμυρίων.
Στη μήνυση αναφέρονται οκτώ συγκεκριμένα δάνεια την επίμαχη περίοδο, που εγκρίθηκαν και δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη χωρίς διασφάλιση της τράπεζας.
Στη μήνυση αναφέρεται ότι οι δανειοδοτήσεις, ουσιαστικά, αποτελούσαν «σχέδιο που καταστρώθηκε» με στόχο την άντληση κεφαλαίων από τον τράπεζα, «μέσω χρηματοδότησης εταιρειών που εξαγόραζαν έναντι υπερβολικά υψηλού τιμήματος αποσχιθέντες κλάδους της εταιρίας ALAPIS» του Λαυρεντιάδη. Τονίζεται επίσης ότι το τίμημα της μεταβίβασης βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε «παραδοχές του πωλητή».
Η υπό εκκαθάριση τράπεζα αναφέρει, επίσης, ότι «η χρηματοδότηση των εξαγορών αποσχιθέντων κλάδων της ALAPIS συνιστούσε μεθόδευση για τον πλουτισμό του Λαυρεντιάδη και του ομίλου του και για το λόγο αυτό μοναδική τράπεζα που χρηματοδοτούσε ήταν η Proton».
Χαρακτηριστικά στη μήνυση αναφέρεται πως από τον Δεκέμβριο του 2009, οπότε ο επιχειρηματίας απέκτησε το 31,3% των μετοχών της τράπεζας, έως και τον Μάρτιο του 2011 «πραγματοποιήθηκε σημαντική πιστοδοτική επέκταση, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο» της Proton, με αποτέλεσμα τα επιχειρηματικά δάνεια να εμφανίσουν αύξηση κατά 70,7%, δηλαδή κατά 806.979.000 ευρώ. Το ποσό αυτό «διοχετεύθηκε κυρίως σε νεοσυσταθείσες εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρίες, συχνά χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που χρηματοδοτήθηκαν για την εξαγορά κλάδων της ALAPIS και της ELFE».
Τη μήνυση της παλαιάς Proton θα χειριστεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Δραγάτσης, ο οποίος διενεργεί έρευνα για το σύνολο των δανείων προς τον επιχειρηματία.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει κληθεί έπειτα από έξι προθεσμίες που έχει λάβει, να δώσει ανωμοτί κατάθεση στον κ. Δραγάτση στις 30 Ιανουαρίου, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος μεταξύ των οποίων και αυτό της υπεξαίρεσης, που αφορά ποσό 54 εκατ. ευρώ, το οποίο φέρεται να κατέληξε στον ίδιο.
Πηγή: ΑΠΕ