Εκατοντάδες είναι τα παιδιά που πάνε νηστικά στα σχολεία.
Η έξαρση του φαινομένου προκάλεσε την επέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος ζήτησε εγγράφως την καταγραφή φαινομένων υποσιτισμού μαθητών που φοιτούν στα σχολεία .
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αναφορές των σχολείων, προκύπτει ότι περίπου 500 μαθητές (στο σύνολο των 33.000) χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, δήλωσε ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα υπάρξει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ήδη επαφές για συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία και τους προμηθευτές τους, προκειμένου να υπάρξει σχετική παρέμβαση.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και σε περιοχές που η πλειονότητα των οικογενειών ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Για το λόγο αυτό είχε προωθήσει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ομοσπονδία σχολικών κυλικείων για τη διανομή δωρεάν τυρόπιτας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να έχει μεγάλη διάρκεια.
«Το φαινόμενο, αν και σποραδικό, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των γευμάτων των παιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Γιώργος Θώμογλου, και διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα λύνεται με επί μέρους πρωτοβουλίες των συλλόγων δασκάλων και γονέων, με τη συμβολή της εκκλησίας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.