Η λέξη εφεδρεία ηχούσε ως λαιμητόμος στα αυτιά χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και γι’ αυτό ο όρος άλλαξε σε τεστ αξιολόγησης!
Πιο συγκεκριμένα τα πάνω κάτω φέρνει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων η νέα χρονιά, καθώς θα περνούν από συνεχή τεστ αξιολόγησης με προφορικές και γραπτές εξετάσεις βάσει των οποίων θα προάγονται και θα αμείβονται.
Γνώσεις, δεξιότητες, απόδοση στην εργασία είναι το τρίπτυχο των κριτηρίων που προσδιορίζει τον καλό υπάλληλο, ενώ η πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα ανοίγει σε όσους κριθούν ανεπαρκείς.
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται υπάλληλοι χαμηλών κυρίως προσόντων (Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που υπηρετούν είτε σε τμήματα που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν είτε σε θέσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.
Από τις εξετάσεις δεν εξαιρούνται ούτε οι περίπου 160.000 εκπαιδευτικοί. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί διαδικασία αξιολόγησης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, αυστηρές ποινές προβλέπονται με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που εισάγεται στο Δημόσιο.
Πλέον, ένας υπάλληλος τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όχι μόνον όταν καταδικάζεται, αλλά ακόμα και όταν παραπέμπεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως δωροδοκία και υπεξαίρεση.