Mέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να μπουν τα πρώτα τρυπάνια στη δυτική Ελλάδα και δη στην τουριστική περιοχή του Κατάκολου Ηλείας, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου.
Η ανακάλυψη αυτή, από την άλλη, δημιουργεί προβληματισμό για το αν η επιχείρηση εξόρυξης θα δημιουργήσει προβλήματα στην τουριστική αξιοποίηση των όμορφων παραλίων της περιοχής.
Οι πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και μετά από ένα χρόνο αναμένεται η πρώτη επιχείρηση γεώτρησης. Μάλιστα οι γεωτρήσεις στην περιοχή των κοιτασμάτων Κατακόλου αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα αξιοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα επειδή υπάρχει προεργασία από τις έρευνες στα τέλη αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν είχε εγκατασταθεί για χρόνια εκεί πλωτό ερευνητικό γεωτρύπανο, το οποίο και εντόπισε τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
“Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α.” αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη “Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων”, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 21/12.
Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, συνεπώς σύμφωνα με το Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μπορούν να αποφέρουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος η Ελλάδα χωρίς δικά της έξοδα θα αρχίσει τις έρευνες μέσωμεγάλων διεθνών οργανισμών και θα αρχίσει την καταγραφή κοιτασμάτων.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου.