Συνεδριάζει η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) παρουσία της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και του προέδρου του καθηγητή Στ. Κριμιζή. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει μέχρι και αύριο, προκειμένου να συζητήσει :
-Το υπό διαμόρφωση νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα καιτεχνολογία
-Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα
-Την εκπόνηση εισήγησης ως προς την οργάνωση της χρηματοδότησης της έρευνας με σκοπό την ενσωμάτωση σχετικών διατάξεων στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία
– Την επικείμενη αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων της χώρας
-Την εισήγηση ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων (ΤΕΣ)
-Τη διατύπωση γνώμης για την κατάρτιση ειδικών επιτροπών κρίσης για την αξιολόγηση των υποψηφίων για τις θέσεις διευθυντών ερευνητικών ινστιτούτων.
Στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί ο καθηγητής Νικόλαος Βονόρτας (George Washington University), ο οποίος θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο στοιχεία για την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας άλλων χωρών.
Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι : «Στόχος και δουλειά του ΕΣΕΤ είναι προς την κατεύθυνση να λειτουργήσουν διαδικασίες αξιοκρατίας παντού. Είχαμε την πρώτη επιλογή των Διευθυντών Ερευνητικών κέντρων, χωρίς καμία παρέμβαση του υπουργού, αλλά με δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες. Το δεύτερο και σημαντικό είναι να αλλάξουν οι διαδικασίες και όλος ο τρόπος σχεδιασμού και κατανομής των πολύτιμων κονδυλίων της Έρευνας, με τρόπο που να αποδίδουν στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία και στην επιστήμη. Σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε αρωγό το ΕΣΕΤ, με τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες στον κόσμο.»
Σε ερώτηση αν αυτή η αλλαγή διαδικασιών ευθύνεται για την καθυστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων που κατηγορούν το τελευταίο διάστημα και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Αχ. Μητσός, η υπουργός απάντησε: «Θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη Βουλή. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται πολλές φορές».
Διαβάστε επίσης: Η απάντηση των πανεπιστημιακών στο Υπ. Παιδείας