Με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο ορυχείο της Μαυροπηγής, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, συσχετίζει το ρήγμα που παρουσιάστηκε στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι η πρόδρομη έκθεση των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το φαινόμενο.
«Οι ρωγμώσεις συνδέονται με την εξορυκτική δραστηριότητα στο ορυχείο της Μαυροπηγής. Το βασικότερο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση κατά μήκος του μετώπου εκσκαφής της ΔΕΗ.
Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την περιοχή της εκσκαφής (δηλαδή κάποιες δεκάδες μέτρα) αλλά ξεπερνούν τα 600 μέτρα από το μέτωπο του ορυχείου όπου βρίσκεται και ο οικισμός της Μαυροπηγής. Αυτό το ρήγμα είναι άλλωστε το αποτέλεσμα των μετακινήσεων εδαφών λόγω των εκσκαφών του ορυχείου», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί. Παράλληλα συνεχίζονται και οι μετρήσεις του ΑΠΘ, ενώ τα συμπεράσματα της ολοκληρωμένης έκθεσης θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, μαζί με μια καταγραφή των ζημιών που έχουν σημειωθεί σε κατοικίες και άλλα κτίσματα.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρόδρομης έκθεσης των επιστημόνων του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαυροπηγής, Εμμανουήλ Τάσος, σχολιάζει: «μέλημά μας είναι να αναδείξουμε το θέμα και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού, για τις οποίες υπήρξαν ήδη ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ».
Στο μεταξύ, σε στενή συνεργασία με το ΙΓΜΕ βρίσκεται η αντιπεριφέρεια Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο θέμα. «Το ΙΓΜΕ πραγματοποίησε γεωτρήσεις στην περιοχή και εγκατέστησε αποκλισιόμετρα για να παρακολουθεί την κατάσταση. Ήδη έχει καταγραφεί μια μετατόπιση αλλά περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση του Ιδρύματος» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα είχε αρχικά αποδοθεί από το ΙΓΜΕ στις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στο νομό. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ και απευθύνθηκαν στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.