Σημαντικές κοινωνικές δράσεις, για την ανακούφιση και τη στήριξη των αδύναμων οικονομικά πολιτών, αναλαμβάνουν οι δήμοι. Το «κοινωνικό φροντιστήριο» και οι «κοινωνικοί λογιστές» είναι δύο από αυτές τις πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές απαιτήσεις των παιδιών και των οικογενειών τους.
Έτσι, μετά τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, οι δήμοι επεκτείνουν τις δράσεις και σε άλλους τομείς, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στη στήριξη πολιτών που έχουν «λυγίσει» από τα διογκωμένα οικονομικά βάρη.
Πολλοί δήμοι στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι περισσότερες οικογένειες σταματούν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης -συνταξιούχους και εν ενεργεία- οι οποίοι προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά άπορων οικογενειών, τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια που θέτουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
Το κοινωνικό φροντιστήριο έχει πάρει «σάρκα και οστά» σε πολλούς ΟΤΑ της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ζωγράφου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Ταύρου – Μοσχάτου. Επίσης και στην περιφέρεια έχει ξεκινήσει ανάλογη πρωτοβουλία στους Δήμους Ναυπλίου και Χανίων. Την ίδια στιγμή κι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου υλοποιεί για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού τη συγκεκριμένη δράση. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και θα επεκταθεί μέσω του κοινωνικού φορέα της περιφέρειας, σε ολόκληρη την Κρήτη.
Σύμφωνα με τους δημάρχους, η ανταπόκριση των εθελοντών καθηγητών είναι συγκινητική σε όλες τις πόλεις που υλοποιείται ή πρόκειται να υλοποιηθεί η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία.
Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπως τόνισε ο δήμαρχος Παντ. Βλασσόπουλος, τα περισσότερα νοικοκυριά ήταν μεσαίου εισοδήματος, τα οποία σήμερα καταφέρνουν μετά βίας να τα βγάλουν πέρα. «Πολλά παιδιά εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάσταση των γονιών τους θα μείνουν πίσω στα μαθήματα και αυτό είναι άδικο», τονίζει ο κ. Βλασσόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο όταν ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου στήριζε πενήντα οικογένειες και λίγους μήνες αργότερα έχουν ξεπεράσει τις τριακόσιες.
Την ίδια στιγμή έρχεται κι ο «βαρύς πέλεκυς» της Εφορίας. Πολλοί πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να πληρώσουν λογιστή για τη συμπλήρωση των δηλώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής καθιερώνει από σήμερα (7 Ιουνίου ) και κάθε Σάββατο έως τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τη δωρεάν συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων σε δημότες με χαμηλό εισόδημα, που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν λογιστές.
Δωρεάν μαθήματα από εθελοντές εκπαιδευτικούς
Η εθελοντική διδασκαλία εφαρμόζεται ήδη σε αρκετούς δήμους, ενώ κάποιοι άλλοι θα την ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.
Στον Δήμο Νέου Ηρακλείου Αττικής έχουν αρχίσει οι εγγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 20 καθηγητές. Το πρόγραμμα προβλέπει φροντιστήρια για τα μαθήματα του Γυμνασίου – Λυκείου, ενώ θα επεκταθεί και σε ξένες γλώσσες, όπως Αγγλικά – Γαλλικά. Ανάλογη δράση εξαγγέλθηκε κι από τους Δήμους Πεύκης, Λυκόβρυσης και Ναυπλίου με τη συνδρομή νέων εκπαιδευτικών.
Μαθησιακή υποστήριξη σε μαθητές που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα προσφέρει και ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Ενωση Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης.
Ξένες γλώσσες
Έμφαση θα δοθεί στην προετοιμασία των παιδιών που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα υποστηριχθούν αδύναμοι μαθητές και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Οι αιτήσεις για συμμετοχή πρέπει να κατατεθούν μέχρι 10 Ιουλίου 2012, για να ενταχθούν όσοι επιλεγούν στα τμήματα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2013.
Στον Δήμο Ζωγράφου ήδη από τον περασμένο Απρίλιο καθηγητές των λυκείων της περιοχής παρέχουν αφιλοκερδώς μαθήματα σε μαθητές της Α’ Λυκείου, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα οργανωθούν και τμήματα της Γ’, Β’ και Α’ Λυκείου, σε ετήσια βάση.
Kοντά στους μαθητές των οικονομικά αδύναμων οικογενειών βρίσκεται και ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Καθημερινά (5.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ.) παραδίδονται δωρεάν μαθήματα στο 2ο Λύκειο Δραπετσώνας (Αγ. Φανουρίου, Γ. Καραϊσκάκη και Αθ. Διάκου), ενώ στόχος είναι να επεκταθεί η δράση και σε σχολείο του Κερατσινίου.
Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί κάθε Πέμπτη και Σάββατο και στον Δήμο Ταύρου – Μοσχάτου με την εθελοντική συνεργασία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.