Λύση στα προβλήματα λειτουργίας των ΑΕΙ ψάχνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς διογκώνονται οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα καθώς λήγει η θητεία των διοικήσεών τους, αλλά και λόγω της μη χρηματοδότησής τους.
Από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κλπ.) που κινδυνεύει άμεσα, αν δεν ληφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Επί πλέον, η λήξη της θητείας των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν θα μπορούν ούτε καν να πάρουν πτυχίο οι τελειόφοιτοι.
Έτσι, η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου προέβη σε ορισμένες ενέργειες προκειμένου να ρυθμιστούν επείγοντα ζητήματα, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας.
Συγκεκριμένα:
Εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που περιλαμβάνει μεταβατική διάταξη έτσι ώστε το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να συνεχίσει την υποστήριξη των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών έως την πάροδο τριών μηνών από τη συγκρότηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου των ΝΠΙΔ που θα ιδρυθούν στα ΑΕΙ σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν.4009/2011 (Α΄ 195). Οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των εστιών έχουν μεταφερθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα ΑΕΙ, όμως, οι εκπρόσωποί τους υπέβαλαν στην υπουργό αίτημα να παραταθεί η οικονομική διαχείριση και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των εστιών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (πρώην ΕΙΝ), διότι δεν είναι ακόμα δυνατή η ανάληψη εκ μέρους τους της υποστήριξης αυτής.
Τα Ιδρύματα έθεσαν, επίσης, υπόψη του υπουργείου το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των φοιτητών και σπουδαστών, ρωτώντας αν εξακολουθεί να ισχύει το κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου σχετικό νομικό καθεστώς. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου με διευκρινιστική εγκύκλιό της επισημαίνει ότι ισχύει η μεταβατική διάταξη του άρθρου 80 (παρ. 5α) του νέου νόμου βάσει της οποίας προβλέπεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για το Ίδρυμα οι διατάξεις του προϊσχύοντος νόμου που αφορούν μεταξύ άλλων και στην υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών.
Τέλος, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου αναμένει τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ερώτημα της συνόδου των πρυτάνεων για τη δυνατότητα εξέτασης των επί πτυχίω φοιτητών όχι μόνο τον Σεπτέμβριο -όπως υπαγορεύει η από 15/3/2012 εγκύκλιος του υπουργείου- αλλά και στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο του Οργανισμού που πρόκειται να εκδώσει κάθε Ίδρυμα και το ερώτημα συνίσταται στο αν εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο νομικό καθεστώς έως την έκδοση του Οργανισμού.