Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μπαίνει στη ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων από τις 9 Ιανουαρίου 2011 και δημιουργεί νέα ήθη στην αγορά κατοικίας αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες, αν δεν εκπληρωθούν, δεν μπορεί το ακίνητο να μισθωθεί και να μεταβιβαστεί. Επίσης, οι νέες άδειες ανέγερσης πολυκατοικιών πρέπει να συνοδεύονται από το αντίστοιχο πιστοποιητικό και κυρίως να κατασκευάζονται με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ακίνητο θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο!
Ετσι σε λιγότερο από δύο μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εκτός από τα έξοδα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κι αυτά που προκύπτουν από το νέο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, αν θέλουν να νοικιάσουν το διαμέρισμα ή να το πουλήσουν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εκφράζει αρκετές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ θεωρεί ότι τα έξοδα για αρκετούς ιδιοκτήτες είναι δυσβάσταχτα και καλεί το υπουργείο να παρέχει δωρεάν το πιστοποιητικό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, θεωρεί λάθος τον προσδιορισμό κατώτατης και ανώτατης αμοιβής, η οποία, να σημειωθεί, έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές του μνημονίου που επιδιώκει την απελευθέρωση των αμοιβών.
Αμοιβή επιθεωρητών
Η διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αρχίζει και … τελειώνει με την αμοιβή των επιθεωρητών. Θα καταβληθούν τουλάχιστον 200 ευρώ για μονοκατοικίες, αφού το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίστηκε στο 1,5 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει την επιβάρυνση του ΦΠΑ που ανέρχεται στο 23%.
Για μια ξεχωριστή κατοικία η αμοιβή ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η ελάχιστη προσδιορίζεται στα 150 ευρώ. Τα κτίρια με εμβαδόν μεγαλύτερο από 1.000 τ.μ. το κόστος φθάνει τα 2,5 ευρώ το τ.μ. και όσα τα ξεπερνούν, τα επιπλέον τετραγωνικά θα κοστολογηθούν με 1,5 ευρώ.
Τα έξοδα, όμως, θα πολλαπλασιαστούν, αφού θα πρέπει να γίνουν τεχνικές επεμβάσεις για να αποκτήσει το κτίριο τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός νέου και ριζικά ανακαινισμένου κτιρίου αν δεν ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία ή τη δεύτερη, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε βελτιώσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ακίνητο θα χάνει μέρος της αξίας τόσο στην πώληση όσο και στην περίπτωση που μισθώνεται.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμά ότι στον κλάδο της οικοδομής θα γίνουν επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.
Πηγή: Εθνος