Διεθνή και περιφερειακά θέματα, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη διμερή οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Ιράν, συζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
Την κατ’ ιδίαν διαβούλευση των δύο υπουργών, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή διπλωματών από τις δύο χώρες. Οπως δήλωσε ο κ. Δρούτσας αμέσως μετά τις συνομιλίες, ανταλλάχθηκαν απόψεις και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σε σχέση με τις συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη και αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία του διαλόγου και απορρίπτει κάθε άλλη λύση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με το απαραίτητο εποικοδομητικό πνεύμα για να μπορέσουν να καταλήξουν και στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης, ο κ. Δρούτσας τόνισε τη γειτονική σχέση αλλά και τους ιδιαίτερους παραδοσιακούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την περιοχή, ενώ επισήμανε ότι η χώρα, πιστή στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του διαλόγου και ”βρίσκεται πάντα στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας εάν μπορεί να συμβάλει με κάποιο τρόπο”. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτημα για το ”τι συμβούλεψε” τον Ιρανό συνάδελφό του ο κ. Δρούτσας είπε ότι δεν νομίζει πως χρειάζονται συμβουλές, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα ”ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουμε σε μία λύση, η οποία και θα αποτελέσει την εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή”. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ελληνας υπουργός μίλησε για το ”ειδικό ενδιαφέρον” της Ελλάδας υπέρ της εδραίωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι δίαυλοι της επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, ώστε να υπάρχει περαιτέρω προβληματισμός και συνεργασία. ”Ως μέλος της ΕΕ και ως ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην περιοχή, η Ελλάδα έχει κατανόηση και είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στην προσπάθεια συνδιαμόρφωσης μιας εποικοδομητικής ευρωπαϊκής στάσης”, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.
Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ευχαριστίες στον Ελληνα συνάδελφό του, επιχείρησε μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι τώρα συνεργασία Ελλάδας – Ιράν, και αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία στον οικονομικό τομέα τόνισε ότι ”η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη”. ”Η αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχουν οι δύο χώρες μεταξύ τους, είναι το καλύτερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη των σχέσεων”, τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια Ελλάδα και Ιράν έχουν συνεργασθεί και σε διμερές και σε τριμερές επίπεδο, και σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα Βαλκάνια, ή άλλες περιοχές του κόσμου. Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χώρών, από κοινού με άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία και το Πακιστάν, εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών.
Αναφέρθηκε επίσης στις διαβουλεύσεις για άλλα καυτά σημεία του κόσμου, όπως την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Λίβανο, ενώ έκανε λόγο για τη συνεργασία Ελλάδας και Ιράν στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. ”Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην οικογένεια της Ευρώπης. Μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Εχει στηρίξει τη διακήρυξη της Τεχεράνης για το θέμα της ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων, που έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς”, τόνισε ο κ. Μοτακί. Αναφερόμενος στην ”ταραγμένη δεκαετία” που πέρασε, κατά την οποία πολλές ήταν οι σημαντικές κρισεις στην περιοχή, ο κ. Μοτακί είπε ότι πλέον θα πρέπει ”να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης και να ακολουθηθεί μια κοινή πολιτική για τα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα”.
”Τα πυρηνικά όπλα δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα και τό μόνο που φέρνουν είναι καταστροφή. Η αποπυρηνικοποίηση είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια”, κατέληξε ο κ. Μοτακί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα, ”θα συνεχισθούν με θετικό τρόπο ώστε να φθάσουν σε θετικό ορίζοντα για όλες τις πλευρές”.