Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε 5 εκατομμύρια ευρώ να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χρήματα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του, η διοίκηση της οποίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, που είναι ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση. Πολλά μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Πολλές από τις δαπάνες, όπως τις παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», προκαλούν ποικίλα ερωτήματα για τη διαχείριση των χρημάτων εκ μέρους της εταιρείας:
– Δαπανήθηκαν 180.322,57 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές.
– Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την εταιρεία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ αντιστοίχως. Δηλαδή εκτός από την κρατική επιχορήγηση έλαβαν και μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον από τα ταμεία της.
– 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδική, αν και οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια.
– 430.189 ευρώ δόθηκαν για τον σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας.
– 22.656 ευρώ δόθηκαν για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ.
– 56.560 ευρώ δόθηκαν στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και στο Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας.
– 250.000 δόθηκαν για τη λειτουργία των κυλικείων που σήμερα λειτουργούν με την ευθύνη της εταιρείας.
– 68.462 ευρώ δαπανήθηκαν για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, αν και το Πανεπιστήμιο διαθέτει νομική υπηρεσία. Ωστόσο, τις υποθέσεις τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία.
– 80.091 ευρώ δαπανήθηκαν για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ.
– 19.797 ευρώ δόθηκαν για οδοιπορικά έξοδα του Πανεπιστημίου.
– 24.185 ευρώ δαπανήθηκαν για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή, τα πρόστιμα που υποβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η εταιρεία.
– Ο σχεδιασμός και ο ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισαν 244.738 ευρώ.
– Η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ ανήλθε στα 526.375 ευρώ, ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ.
Πέρα από όλες αυτές τις δαπάνες, εντυπωσιακό είναι το ποσό που δόθηκε για την… ανακούφιση του πρύτανη, καθώς η ανακαίνιση της τουαλέτας της πρυτανείας κόστισε 29.348 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας γιατί δεν πληρώνονται!
Από τα αποθεματικά της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ κυρίως σε ανούσιες δαπάνες. Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».