Λουκέτο βάζουν σήμερα Δευτέρα και αύριο, στα φαρμακεία τους οι φαρμακοποιοί του Πειραιά, ξεκινώντας το χορό των αντιδράσεων απέναντι στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα του επαγγέλματος.
Η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών αποτέλεσαν τα δύο αγκάθια στις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιώς, οι αποφάσεις της κυβέρνησης «οδηγούν σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνουν τους φαρμακοποιούς».
Σήμερα, σε έκτακτη γενική συνέλευση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναμένεται να αποφασίσει τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεων και στην υπόλοιπη επικράτεια. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος προειδοποιεί πως τα φαρµακεία της χώρας θα κατεβάσουν ρολά από την Τετάρτη και επ’ αόριστον.
Σύμφωνα µε τον ίδιο, από την επόμενη εβδομάδα θα πάψουν να χορηγούνται φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους, αφού τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους.
Οι πληροφορίες μετά το αδιέξοδο στο διάλογο με το υπουργείο Υγείας, μιλούν πιθανότατα για κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, με τους φαρμακοποιούς να τονίζουν πως το πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας την περασμένη Παρασκευή, «στοχεύει στην πλήρη εξόντωση των φαρμακείων».
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να φτάσει την Τετάρτη στη Βουλή, σύμφωνα µε τον ίδιο τον υπουργό, «δεν έχει γκρίζες ζώνες», αλλά είναι εναρμονισμένο µε τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, γεγονός που κάνει το κλίμα θερμότερο.
Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου καταργούν τους ιδιοκτησιακούς περιορισμούς που υπήρχαν έως τώρα ως προς τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων. Ως προς το ωράριο λειτουργίας δίνει την ευχέρεια στους φαρμακοποιούς να επεκτείνουν ανεμπόδιστα τις ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων τους. Το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέου φαρμακείου μειώνεται στους 1.000 κατοίκους, από τους 1.500, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι το νομοσχέδιο να δώσει λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών της φαρμακευτικής δαπάνης από μέρους του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες γίνονται μοχλός πίεσης προς τους ασφαλισμένους ώστε να πληρώνουν εκείνοι την αξία των φαρμάκων κι έπειτα να ταλαιπωρούνται προκειμένου να λάβουν τα χρήματά τους από τα Ταμεία.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, και 48ωρη πανιατρική κινητοποίηση τις ηµέρες συζήτησης του νοµοσχεδίου στη Βουλή µε συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγµα.
Διαβάστε επίσης: Στο χορό των κινητοποιήσεων οι φαρμακοποιοί